VIDEO: Smrt číhá na zemi, ve vzduchu i ve vodě. Ukrajinský dron zničil důležitý most

před 4 týdny 45

Vzdušné a námořní drony mění tvář války na Ukrajině. Nově k nim přibývají i pozemní útočné stroje. Jeden z nich zlikvidoval most v Doněcké oblasti, a tak znepříjemnil ruským okupantům zásobování jejich jednotek.

Drony zcela změnily tvář moderní války. Ukrajinci i Rusové se připravují na situaci, kdy na jednoho vojáka bude na frontě číhat jeden bezpilotní prostředek. Ve vzduchu i na moři redefinovaly tyto moderní zbraně poměr sil, ale v rámci pozemních sil nadále setrvávaly v pozadí. Ukrajinci nyní ukázali, co pozemní dron na bojišti dokáže.

Ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov zveřejnil video, na kterém ukrajinský pozemní dron likviduje Rusům pod nosem důležitý most. Došlo k tomu nedaleko vesničky Ivanivske v Doněcké oblasti.

Útok stroje se obešel bez obětí, ale to neznamená, že by Rusům nezpůsobil škody. „Pozemní kamikadze robot Ratel S funguje. Obránci vyhodili do vzduchu most s robotem ve vesnici Ivanivske v Doněcké oblasti, což výrazně zkomplikovalo logistiku Rusů,“ informoval ministr.

Robotický prostředek Ratel S pochází od ukrajinské vývojářské firmy a ukrajinská armáda ho používá jako pozemní bojový stroj nesoucí protitankové miny a další obdobné nálože. Likviduje jak stacionární, tak pohyblivé cíle, včetně tanků, zatímco jeho operátor zůstává v relativním bezpečí, poznamenávají Ukrajinci.

Ukrajinští výrobci již dříve představili pozemní drony osazené těžkým kulometem a také nosítky pro odvoz zraněných vojáků z fronty. Zcela specifická pak byla role dronu táhnoucího desítky metrů dlouhý řetěz protitankových min, jež pokryly odpovídající linii, kde hrozil ruský postup.

Přečtěte celý článek