Video: touha získat švédský tank Stridsvagn 122 může být tak veliká, že útočník obětuje 2 vozidla BREM-1, i když vlastně pro nic

před 2 týdny 37

Západní tanky ty sovětské a ruské v mnoha ohledech převyšují. Z jejich zachovalých vraků se proto mohou chtít ruští konstruktéři mnohému přiučit.

Je všeobecně uznávanou skutečností, že moderní západní tanky jsou lepší než ty východní, a v boji tváří v tvář mají větší pravděpodobnost zvítězit. Není proto překvapením, že se ruská armáda snaží všemi možnými způsoby dostat k co nejméně poškozeným vrakům západních obrněnců. Její specialisté se z jejich konstrukce těchto mohou nejen poučit, ale i na nich odhalit slabiny, což může vojákům pomoci v jejich ničení v nějakém budoucím střetu.

Odtahovací vozidla jsou snadným cílem

Jak důležitý může být i poničený – ale zachovalý – západní tank, dokládá i video pod tímto článkem. Ruští vojáci se dostali k opuštěnému a poničenému Stridsvagn 122, což je švédská úprava německého obrněnce Leopard 2A5. Poslali pro něj dvojici vyprošťovacích vozidel BREM-1, uvádí MilIn, aby ho z bojové oblasti odtáhla do týlu. Neunikla ovšem pozornosti dronů, které s nimi udělaly doslova krátký proces.

Opravárenské a vyprošťovací vozidlo BREM-1

Záběry ukazují, jak dvojice BREM-1 ukořistěný tank táhne – zajímavostí mohou být otevřené poklopy v zadní části věže. Nejspíše totiž explodovala alespoň část uložené munice, ale tanku to věž neutrhlo, pouze otevřelo poklopy, zatímco exploze směřovala ven. Drony si přitom ruskou techniku vychutnaly – operátor se nejprve rozhlédl, a až pak narazil do zadní části BREM-1. Prioritně znehybnil vozidlo v čele, poté i druhé. Osádkám se nicméně podařilo utéct.

Švédové Leopard 2A5 značně zesílili

Stridsvagn 122 je tank z výzbroje švédské armády a od Leopardu 2A5 se v některých ohledech liší. Military-History uvádí, že je vybaven modulárním kompozitním pancířem, takže je mnohem odolnější, a to hlavně proti přenosným protitankovým zbraním. S nepřítelem je jeho čtyřčlenná osádka schopna vést boj na vzdálenost 4 kilometrů, zatímco systém řízení palby je schopen zaměřit více cílů, díky čemuž může tank bojovat s více soupeři najednou.

BREM-1 je zase obrněné opravárenské a vyprošťovací vozidlo postavené na podvozku tanku T-72, uvádí MilitaryToday. Z tanku byla odstraněna věž a došlo k namontování nového vybavení, třeba radlice, jeřábu nebo navijáku. Vozidlo má tříčlennou osádku a v radě zemí slouží k vyprošťování a odtahování obrněné techniky, přičemž utáhne až 50 tun. Osádka má také svářecí vybavení, ale vozidlo je značně multifunkční – lze ho použít i k výkopovým pracím.

Vozidla BREM-1 zkoušejí získat poničený Stridsvagn 122

Jak důležité může být pro ruskou armádu získat takový západní tank?

Přečtěte celý článek