Víkendové teploty nepřesáhnou devět stupňů, uvádí meteorologové. Přeháňky budou smíšené i sněhové

před 2 týdny 16

Počasí v Česku zůstane oblačné a chladné až do příštího týdne, o víkendu teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Noci mohou být mrazivé, podobně jako noc na čtvrtek, kdy teploměr ukázal až osm stupňů pod nulou. Přeháňky budou i smíšené a sněhové, v některých dnech i v nižších polohách. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Praha 8:19 18. dubna 2024

Na horách od rána sněží, mohlo by napadnout až 10 centimetrů čerstvého sněhu

Víkendové teploty nepřesáhnou devět stupňů, uvádí meteorologové (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Po mnoha nadprůměrně teplých týdnech a po takzvaných letních dnech, kdy se teploty dostaly až na 25 stupňů Celsia, přišlo chladnější období, než je pro tuto roční dobu obvyklé, napsal ČHMÚ ve středu na sociální síti X.

#pocasi Po mnoha nadprůměrně teplých týdnech a po tzv. letních dnech přišlo chladnější období, než je pro tuto roční dobu obvyklé. O to citelnější ochlazení pociťujeme.

Na horách se objevuje sněžení a i v nižších polohách se mohou přechodně vyskytnout sněhové vločky nebo… pic.twitter.com/c32hTHvL4n

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) April 17, 2024

„O to citelnější ochlazení pociťujeme. Na horách se objevuje sněžení a i v nižších polohách se mohou přechodně vyskytnout sněhové vločky nebo krupky, zejména v intenzivnějších přeháňkách. Ty nás budou provázet dnes (ve čtvrtek) i v dalších dnech,“ dodal.

Ve čtvrtek ještě mohou teploty v Česku stoupat k jedenáct stupňům Celsia a v pátek ke dvanácti stupňům, od soboty do pondělí se ale podle předpovědi nedostanou přes devět stupňů. Mírné oteplení s maximy kolem dvanácti stupňů Celsia meteorologové očekávají v dalších dnech příštího týdne. Noční teploty ale i v příštím týdnu mohou být pod nulou.

V noci na čtvrtek mrzlo v místech s jasnou oblohou, tedy v pásu od jižní Moravy po Jeseníky, Krkonoše a Jizerské hory, vyplývá z informací ČHMÚ na síti X.

#pocasi Dnes ráno jsou teploty hodně rozmanité. V západní polovině Čech a na východě republiky, kde je hodně oblačnosti, se pohybují většinou od 0 do +4 °C. Na ostatním území, kde byla po celou noc jasná obloha, klesly teploty pod nulu, například v Jihlavě na -3 °C, ve Velkém… pic.twitter.com/MQsjjC977z

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) April 18, 2024

Teplota klesla například v Jihlavě na minus tři stupně Celsia, ještě o stupeň méně naměřili ve Velkém Meziříčí na Žďársku a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Největší mráz hlásí Jizerka na Jablonecku, kde teploměr v noci na čtvrtek ukázal minus osm stupňů Celsia.

V noci na pátek meteorologové očekávají mrazy na většině území. „Nad nulou zůstane teplota ve dvou metrech nad zemí pravděpodobně v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji, při zemi ale bude mrznout i v těchto oblastech,“ uvedl ČHMÚ.

Na srážky nejbohatší zřejmě budou pátek a sobota. „Přeháňky na naše území přinesou potřebnou vláhu a snad i radost milovníkům zimního počasí na horách,“ uvedl ČHMÚ ve středu.

Ve čtvrtek se přeháňky objeví místy, mohou být i krupkové a v polohách nad 700 metry nad mořem i sněhové. Podobné to bude v pátek a v sobotu, v neděli a v pondělí by přeháňky měly být ojedinělé a se sněhem v místech nad 500 metrů nad mořem.

ČTK

Přečtěte celý článek