Vláda chystá ocenění pro ředitele BIS, Koudelka má získat druhou generálskou hvězdu

před 1 týden 27

 Jakub Plíhal

První návrh na povýšení Michala Koudelky do hodnosti brigádního generála schválila ještě vláda Andreje Babiše už na jaře 2018, tehdejší prezident Miloš Zeman ho však tehdy odmítl. Později tak učinil ještě šestkrát. Zeman opakovaně mluvil o tom, že Koudelka podle jeho názoru řídí kontrarozvědku špatně.

Loni při příležitosti svátku 8. května už se však Koudelka dočkal. Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu Fialova kabinetu a šéfovi BIS první generálskou hvězdu udělil. Zatímco tak Koudelka musel vydržet na první povýšení pět let, v průběhu jednoho roku si má jít na Pražský hrad už pro druhou generálskou hodnost.

"Navrhuje (se) prezidentu republiky, aby u příležitosti státního svátku Den vítězství jmenoval brigádního generála Michala Koudelku vzhledem k jeho vysokým profesním a osobním kvalitám a vzhledem k velmi dobrým výsledkům dosahovaným Bezpečnostní informační službou, včetně mezinárodní spolupráce, do hodnosti generálmajora," stojí v návrhu, jejž Aktuálně.cz získalo.

Poslední slovo má Pavel

Nominace vzešla z Úřadu vlády. Je proto prakticky jisté, že ji Fialův kabinet schválí. Finální rozhodnutí bude na prezidentu Pavlovi. Oba muže přitom pojí vřelé vztahy. Minulý měsíc Pavel jako první prezident od Václava Havla navštívil centrálu Bezpečnostní informační služby. 

"Naše zpravodajské služby poskytují informace a analýzy, které jsou objektivní a nezatížené politickou zakázkou. Cením si i toho, že si za roky svého působení získaly důvěru spojenců," uvedl prezident po návštěvě centrály kontrarozvědky. 

Koudelka slouží v BIS od dubna 1992, začínal na odboru boje proti terorismu. Později se přesunul na odbor kontrašpionáže, který po čase začal řídit. Vedl ho deset let. V srpnu 2016 ho tehdejší vláda Bohuslava Sobotky jmenovala ředitelem BIS, ve funkci vystřídal tehdy nejdéle sloužícího šéfa tajných služeb v Evropě Jiřího Langa.

Povýšení pro dva špičkové zpravodajce i šéfa GIBS

Povýšení by se měl dočkat také Petr Zeman, jeden z nejrespektovanějších zpravodajců novodobé české historie. "Je mimořádně ceněným bezpečnostním expertem, zejména v oblasti činnosti zpravodajských služeb. Své odborné znalosti a bohaté zkušenosti rád předává v rámci přednáškové a publikační činnosti nastupující generaci českých zpravodajců," stojí v návrhu ministerstva vnitra, jejž má Aktuálně.cz rovněž k dispozici.

Zeman v kontrarozvědce začínal už v září 1990, zůstal tam do roku 1998. Následující tři roky řídil rozvědku. "Po celou dobu služby v řídících pozicích se významným způsobem podílel na výstavbě zpravodajských služeb demokratického státu," píše se v návrhu. Zeman se má se stát brigádním generálem ve výslužbě.

Ministryně obrany Jana Černochová chce udělit hodnost brigádního generála ve výslužbě další významné postavě mezi českými zpravodajci. Jiří Růžek jako jeden z mála prošel všemi třemi službami. V letech 1990 až 1994 byl náměstkem šéfa rozvědky, dalších pět let řídil Vojenské obranné zpravodajství a v letech 1999 až 2003 vedl BIS.

Tajnými službami prošel i současný ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Vít Hendrych, v letech 2001 až 2005 sloužil v BIS. Úřad vlády chce pro něj hodnost brigádního generála. "Vzhledem k jeho vysokým profesním i osobním kvalitám a vzhledem k velmi dobrým výsledkům dosahovaným Generální inspekcí bezpečnostních sborů," stojí v návrhu na jeho povýšení.

Přečtěte celý článek