Vláda projedná novelu o zbraních či rozdělení výnosů z emisních povolenek

před 1 týden 37

foto Pušky AR-15 - ilustrační foto.

Praha - Povinnost prodejců hlásit podezřelé nákupy zbraní projedná dnes v rámci novely zákona o zbraních vláda Petra Fialy (ODS). Ministři by se měli vrátit také k rozhodnutí o novém rozdělení výnosů z emisních povolenek nebo probrat novelu o podpoře kultury, která má zavést do právního řádu status umělce.

Povinnost hlásit podezřelé obchody zavádí i nový zákon o zbraních, který v březnu podepsal prezident Petr Pavel, ale platný bude až od roku 2026. Novela současného zákona by měla tuto povinnost podle vnitra zavést od července. Předloha je reakcí na prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student zabil 14 lidí a 25 lidí zranil.

Návrh novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami v předchozích měsících kabinet kvůli sporům o rozdělení výnosů mezi jednotlivá ministerstva dvakrát odložil. Zájem o kontrolu výnosů totiž má několik úřadů. Nejnovější úpravy návrhu ministerstvo životního prostředí (MŽP) nechtělo komentovat.

Kabinet se bude zabývat i návrhy na jmenování generálů a profesorů. Premiér navrhuje, aby ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka povýšil 8. května z hodnosti brigádního generála na generálmajora, brigádním generálem se pak má stát ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych. Další návrhy předkládají ministerstva obrany, spravedlnosti či vnitra. Vědecké a umělecké rady 18 vysokých škol pak navrhly 74 kandidátů na jmenování profesorem.

Zavedení statusu umělce má podle ministerstva kultury sloužit jako efektivní nástroj pro podporu umělců, kteří mají na trhu práce často specifické postavení. Především epidemie covidu-19 podle úřadu ukázala, že řada umělců funguje mimo tradiční rámec pracovního a ekonomického života a status umělce by jim v tomto smyslu poskytl určitou jistotu.

Vláda má na programu i novelu zákona o majetku ČR, který by měl zjednodušit převádění nepotřebných státních nemovitostí na obce a kraje. Ministři projednají i návrh státního závěrečného účtu ČR za minulý rok či informace o pokladním plnění rozpočtu za první letošní čtvrtletí.

Přečtěte celý článek