Vláda projedná snížení maximálního počtu hodin výuky financovaného z rozpočtu

před 1 měsíc 47

foto Ilustrační foto - Zasedání Bezpečnostní rady státu, 31. ledna 2024, Praha. Premiér Petr Fiala (ODS).

Praha - O snížení maximálního možného počtu hodin výuky na základních a středních školách a konzervatořích, které se mají hradit ze státního rozpočtu, bude na dnešním zasedání jednat vláda Petra Fialy (ODS). Kabinet má na programu i o ukončení příprav na tzv. gigafactory na letišti v Líních u Plzně.

Původní návrh nařízení z loňského října omezoval počet hrazených hodin o šest procent u základních škol a o 15 procent u středních škol. Školské odbory protestovaly, koncem listopadu stávkovaly téměř tři čtvrtiny škol. Zástupci školských organizací a odboráři pak vyjednali snížení o pět procent pro základní i střední školy. Cílem nařízení je podle ministerstva školství zpomalit růst počtu učitelů a zajistit kantorům platy na 130 procentech průměrné mzdy. Platit by mělo od září.

V Líních u Plzně měla vzniknout továrna na baterie do elektroaut za 120 miliard korun, koncern Volkswagen ale loni v listopadu oznámil, že o dalších lokalitách pro výstavbu gigafactory v Evropě nyní rozhodovat nebude. Kabinet přitom tlačil na rychlé rozhodnutí. Armáda poté oznámila, že chce na letišti postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství ve velikosti jednoho praporu kolem 600 lidí.

Na programu vlády je také 13 bodů týkajících se kontrolních závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu a stanovisek, která k nim vypracovaly úřady. Kabinet projedná i návrh novely zákonů o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh a o požadavcích na přístupnost některých výrobků a služeb. Zabývat se bude i jmenováním rektora Policejní akademie ČR na příští čtyři roky, koncepcí integrace cizinců či hodnocením plnění akčního plánu boje proti korupci na tento a minulý rok.

Ministři dostanou i zprávu o výsledcích činnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost za minulý rok, informaci o chystané návštěvě ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) v Brazílii a Argentině nebo zprávu o naplňování Národního plánu obnovy.

Přečtěte celý článek