14. 2. 2024Aktualizovánopřed 25 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

ČT24

Vláda ve středu podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) schválila dočasné zařazení psychoaktivní látky HHC na seznam zakázaných návykových látek. Uvedl to na sociální síti X. Podle dříve zveřejněného návrhu ministerstvo zdravotnictví navrhlo zařazení na seznam také pro látky HHC-O a THCP. Termín začátku zákazu ale není jasný, musí ho ještě notifikovat Evropská komise. Podle dopoledního vyjádření Výborného to může trvat až dvacet dní.

„Správné rozhodnutí, které jsme jako KDU-ČSL navrhovali již vloni v létě. Nyní musí nařízení notifikovat Evropská komise a poté jsme za ministerstvo zemědělství a SZPI připraveni ihned plnit kontrolní roli,“ napsal Výborný.

Ministerstvo zdravotnictví se k regulaci látek rozhodlo kvůli množícím se hospitalizacím dětí či mladistvých po požití cukrovinek s HHC. Toxikologické středisko jich eviduje od června 2022 asi 170. Podobné látky by do budoucna měla regulovat novela zákona o návykových látkách, která zavádí novou kategorii psychoaktivních látek. Prodej těchto látek by měl být možný jen v obchodech s obsluhou, ne v automatech. Děti a mladí do 18 let by výrobky nemohli koupit. Zakázaná by byla reklama.

Neprobádaná látka

HHC se rozšířil teprve před nedávnem, proto se z vědeckého hlediska jedná o nepříliš probádanou látku a rozsáhlejší studie o dopadech této látky na lidské zdraví zatím chybí. Vyskytovat se může jako náplň do elektronických cigaret, v cukrovinkách a další produktech jako například olejích.

Balíčky s cukrovinami obsahující HHC nejsou oficiálně označené jako potraviny, nemusí tedy splňovat požadavky, které stát na jejich zdravotní bezpečnost klade. „Děti a mladiství užívají tyto látky zejména v podobě gumových medvídků, které se prodávají pod označením ‚sběratelské předměty‘ a lze je koupit i prostřednictvím prodejních automatů,“ uvádí ministerstvo v návrhu.

Množství látky v baleních se navíc často liší. Podle analýzy zpracované pro ČT mělo být v některých bonbonech podle informací na obalu zhruba deset a pětadvacet miligramů HHC, hodnoty však neseděly.

„Je tam poměrně velká variabilita v obsahu HHC mezi jednotlivými želatinovými bonbony i v jednom balení,“ upozornil Martin Kuchař z Laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Dávka, kterou tělo zvládne, záleží na váze i citlivosti konkrétního člověka na kanabinoidy. Běžně se ale uvádí množství mezi pěti až deseti miligramy. To podle expertů vede pouze k lehké intoxikaci. Nebezpečí zvyšuje i to, že se výrobky prodávají právě jako želatinové bonbony – jejich účinek se projevuje se zpožděním.

Novela má regulovat i kratom

Na riziko HHC upozornil před dvěma týdny i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje Vobořil za krajně neetické.

„Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, které jsou již připraveny podle informací k dostupnosti na trhu. V opačném případě stát bude muset reagovat mnohem razantněji,“ varoval Vobořil, který rovněž uvedl, že jeho odbor spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) připravuje návrh vyhlášky pro případné stažení potravin s HHC z trhu.

Novela zákona o návykových látkách by měla regulovat i prodej dalších látek jako je kratom, což je psychoaktivní látka z tropické liány, která se užívá ve formě prášku. Podle zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislost z loňského listopadu kratom v posledním roce vyzkoušelo osm procent středoškoláků a deset procent mladých ve věku 20 až 29 let. Ministerstvo zemědělství loni v dubnu uvedlo, že se připravuje zákaz prodeje látek s kanabidiolem (CBD), jako jsou různé tinktury, oleje nebo bonbony, zatím k němu ale nepřistoupilo.

Hexahydrokanabinol (HHC) je derivátem tetrahydrokanabinolu (THC), který patří k hlavním psychoaktivním složkám marihuany. HHC je vyráběn převážně chemicky. Poprvé byl syntetizován v roce 1947 americkým chemikem Rogerem Adamsem pomocí přírodního THC, který se vyskytuje v konopí setém.

V září 2021 se tento kanabinoid objevil v potravinových doplňcích ve Spojených státech. Podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislosti se v Evropě tato látka poprvé vyskytla zřejmě v květnu 2022 a do března 2023 se rozšířila do asi 20 zemí EU.

Od té doby ji řada zemí EU zakázala. Mezi prvními byla Francie, která zakázala výrobu, prodej a používání HHC a dvou jeho derivátů v červnu 2023. Prodej HHC není povolen také v Dánsku, Belgii, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku, Švédsku, Itálii či v Litvě a na seznam zakázaných látek se zřejmě dostane také v Německu.