Vláda uleví živnostníkům na startu. Zvýšení odvodů nevymaže, vadí podnikatelům

před 1 měsíc 61

Přemysl Spěvák

Klub Deníku

Nadměrná byrokracie, dopady konsolidačního balíčku nebo vysoké vstupní náklady. Začít od nuly podnikat je pro Čechy těžší než pro většinu Evropanů. Fialova vláda teď alespoň podpořila návrh na odložení sociálního pojištění pro nové živnostníky.

Zhruba 43 procent Čechů podle průzkumů odrazuje od podnikání nedostatek peněz na rozjezd. To by se mohlo změnit. | Foto: Shutterstock

Zhruba 43 procent Čechů podle průzkumů odrazuje od podnikání nedostatek peněz na rozjezd. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS), když zdůvodňoval vládní podporu pro poslanecký návrh úlevy začínajícím živnostníkům. Týká se novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Nový rok přinesl spoustu změn také pro drobné živnostníky i větší podnikatele a firmy:

Drobní živnostníci, podnikatelé i formy by měly zbystřit, v roce 2024 je čeká řada změn. Podívejte se.

Změny pro podnikatele 2024: Vyšší odvody OSVČ i daně, mění se paušální daň

Živnostníci v případě schválení návrhu nebudou muset v prvních letech podnikání platit co měsíc jinak povinné zálohy na pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. „Toto opatření značně usnadní rozjezd podnikání, sníží vstupní náklady a může motivovat mladé lidi, aby se do podnikání pustili,“ vysvětlil předseda vlády.

Peníze do začátku se hodí

Pokud představený návrh projde celým legislativním procesem, živnostníci na svém startu nově dostanou na výběr ze dvou variant: buď budou platit zálohy měsíčně, nebo si platby odloží až na zúčtování za celý rok. S účinností novely se počítá v roce 2025.

Úpravu vítá Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Ať mají začínající podnikatelé volbu a zároveň jde o posílení cash flow do začátku podnikání - zde obvykle nemají žádné nebo jen malé příjmy,“ řekl Deníku předseda představenstva Josef Jaroš.

Podle něj ale nejde o nic převratného, co by způsobilo masivní nárůst podnikatelů v Česku. Živnostník totiž stejně bude muset nakonec pojištění odvést. „Posun zálohových plateb v čase totiž nemůže vymazat jejich zvýšení, které obsahoval takzvaný konsolidační balíček,“ konstatoval Jaroš.

Na chvostu EU

Začít v Česku podnikat není snadné. Start trvá dlouho a podle odborníků je příliš komplikovaný. Ukazatele jsou ve srovnání s jinými evropskými státy více než alarmující. Index prosperity Česka v kategorii založení podnikání zařadil loni zemi dokonce až na poslední místo v evropské sedmadvacítce.

K problému se nedávno vyjádřil i stínový premiér Karel Havlíček (ANO). Na výjezdním zasedání v České Lípě, kde měl Deník reportéra, se do debaty přihlásil mladý živnostník. „Jako začínajícímu podnikateli mi přijde, že byrokracie hází klacky pod nohy a je to šíleně těžké,“ uvedl.

Podle odborníků by vyšší zálohy pro živnostníky mohly být jednou z cest, jak bránit růstu deficitu důchodového systému:

Důchodové pojištění. Ilustrační foto

Živnostníci se bojí zvýšení záloh na důchody. Nepomůže, tvrdí daňoví poradci

Podle Havlíčka je podnikání první štací pro ty, kteří se chtějí rvát. „Stát by měl zajistit inkubátory (pomoc pro takzvané startupy v době, kdy jsou nejzranitelnější – pozn. red.) tak, aby se začínajícímu podnikateli snížily vstupní náklady. Ale pak to je na něm, o jeho odvaze a podnikavosti,“ odvětil někdejší ministr průmyslu a obchodu Babišovy vlády.

K druhému projednávanému poslaneckému návrhu na novelu zákona o platebním styku, která má usnadnit podnikání v oboru poskytování služeb spojených s virtuálním aktivem, zaujala v minulých dnech Fialova vláda neutrální stanovisko.

Tento článek jste si mohli přečíst díky předplatnému Deník Klubu

Přečtěte celý článek