‚Vlezli na zahradu, zkoušeli dveře.‘ Přibývá varování před ‚tipaři‘, policie radí, jak zabezpečit dům

před 3 týdny 37

Lidé na sociálních sítích upozorňují na tzv. tipaře, kteří pod různými záminkami obchází byty a domy, aby si vytipovali místa vhodná pro vykradení. „Viděli jsme podivné auto, jak popojíždí a tipuje si domy, někde zvonili, a když někdo otevřel, tak pán říkal, že mohou brousit nože a sekyrky. U jiných domů jen zastavili a koukali do zahrad,“ objevilo se například v jedné ze sousedských skupin na facebooku. Policie ale nárůst případů neeviduje.

Praha 18:47 13. dubna 2024

Zloděj (ilustrační foto)

Evidovány jsou počty vloupání do bytů a rodinných domků (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay

Na takzvané tipaře neupozorňují ale jen obyčejní lidé ve skupinách na sociálních sítích. V řadě případů před nimi varují i sama města nebo obce.

Například moravskoslezský Jistebník v polovině března varoval, že po obci jezdí muž se ženou, kteří dokonce „vlezli na zahradu u domu č. p. 376, údajně zkoušeli vstupní dveře, tlačili do oken“.

V komentářích pod příspěvkem pak ještě zaznělo, že dvojice v Jistebníku nebyla viděna poprvé a že vše bylo nahlášeno policii.

Podobně své obyvatele informoval na konci března i městys Březová na Opavsku.  „V sobotu byla v městysi spatřena bílá dodávka (…), pravděpodobně tipaři, jak obhlíží nemovitosti.“

Varování se ale často objevují například i v sousedských skupinách na facebooku, a to z míst napříč republikou, třeba i z okrajových částí Prahy. Vždy jde přitom o podobné znění příspěvku – kolem rodinných domů se opakovaně pohybují podezřelí lidé, nahlížejí do zahrad, zvoní a někdy se i vracejí.

Statistiky nejsou

I přes zmíněná varování ale policie nárůst tohoto typu kriminality neregistruje, někde dokonce nemají o takzvaných tipařích ani žádné nahlášené informace, případně konkrétně tyto případy speciálně nesledují, a tak chybí statistiky.

Jen podvodník potřebuje znát váš PIN. ‚Vybílí‘ účet a ještě si požádá o úvěr, varuje Česká národní banka

Číst článek

„Ruku v ruce s vloupáním do bytů, chat a nemovitostí může probíhat či probíhá tipování objektů napadení ze strany případného pachatele, ale statistiky zaměřené na čistě tento ukazatel nemáme k dispozici,“ uvedla například pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Policisté evidují jen počty vloupání do bytů a rodinných domů. „V rámci Moravskoslezského kraje evidujeme za rok 2023 celkem 395 případů vloupání do bytů a rodinných domků, což je o 75 případů méně, než v roce 2022,“ dodala Jiroušková.

„Situace, které by vedly k takovému odůvodněnému podezření, nepamatuji už velmi dlouho,“ řekl redakci mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

„Nabídky služeb se zejména na sídlištích vyskytují, například na seřízení oken nebo změnu dodavatele energií. V Brně se ale městská policie snaží podomní prodej velmi důsledně potírat a ani těchto případů není v poslední době mnoho,“ dodal.

Preventivní opatření

Podle policie se nicméně nikdy nevyplatí podceňovat prevenci. Základní opatření je při odchodu uzamknout všechny vchody i okna, nenechávat u oken ani mikrovětrání a pokud má dům nebo byt alarm, tak ho aktivovat.

Tři příběhy podvodů. Peníze vylákali z lidí muži bez přízvuku, slibovali investice i varovali před krádeží

Číst článek

Je také dobré na sociálních sítích nikdy neupozorňovat například na odjezd na dovolenou a poprosit někoho, aby pravidelně vybíral poštovní schránku, aby nebylo zřejmé, že nikdo není delší dobu doma.

„Ani řízení se všemi zaručenými radami k ochraně majetku nám nezajistí, že se nestaneme obětí vloupání. Avšak dostatečné a svědomité zabezpečení domu nebo bytu dokáže toto riziko významně snížit, ať už odrazením pachatele přímo při pokusu o vloupání, anebo už při jeho tipování nemovitosti,“ uzavřel Jan Segsulka z moravskoslezské policie.

Eliška Drobná

Přečtěte celý článek