Vodíkový vlak v Šluknově? Trať z Kolína je pro tento pohon vhodná, míní experti

před 1 týden 35

Alexandr Vanžura

Klub Deníku

Téměř neslyšně přijíždějící vlak zastavující u nástupiště, kde běžně mohou zastavit jen hlučné motorové vlaky, protože nad kolejemi nevedou troleje. To by mohla být brzká budoucnost hned na třech tratích na severu Čech. Odborníci na nich totiž chtějí vyzkoušet vodíkové vlaky v reálném provozu v různě náročných podmínkách.

Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 48 fotografií v galerii ›

Severem Čech projel vodíkový vlak poprvé v květnu 2022 | Video: Deník/Alexandr Vanžura

Vyrazit z rovinatého Kolínska, projet přes Mladou Boleslav a vyšplhat se do Lužických hor. Nebo vyjet ze stejně rovinatých Pardubic a vyjet až do Liberce či z Prahy do Tanvaldu. Tyto tři tratě na severu Čech doporučili odborníci k otestování vodíkových vlaků, které mají být v budoucnu jednou z ekologických náhrad motorových vlaků. Všechny vedou poměrně náročným terénem s výrazným převýšením.

České dráhy představily nejmodernější vlak v tuzemsku - ComfortJet. Přilákat má další cestující

České dráhy představily nejmodernější vlak. ComfortJet má nalákat cestující

„V dnešní době, kdy hledáme ekologičtější alternativy v dopravě, technologie vodíkových a bateriových pohonů vstupují do popředí. V České republice proběhla rozsáhlá technicko-ekonomická analýza na sedmi linkách, která odhalila významný potenciál pro uplatnění těchto inovativních pohonů v osobní regionální dopravě,“ říká Marek Pětioký z Výzkumného ústavu železničního.

K posouzení vybrali tratě, kde dnes jezdí motorové vlaky a elektrifikace by byla příliš nákladná, zároveň se jedná o nejméně sto kilometrů dlouhé linky. Zda se opravdu na vybraných linkách vodíkové vlaky vyplatí, bude ještě muset posoudit ekonomická studie.

Severem Čech projel vodíkový vlak.Severem Čech projel vodíkový vlakZdroj: Deník/Alexandr Vanžura

Vodíkové vlaky jsou totiž v porovnání s těmi běžnými na naftu výrazně dražší, na mnohem více peněz přijde také palivo. Právě vysoké ceny brzdí rychlejší rozvoj tohoto alternativního pohonu, navíc se od něj kvůli vysokým nákladům již začínají některé dopravní společnosti v západní Evropě odklánět.

Mobilní a internetový signál ve vlaku. Ilustrační snímek

Z vlaku si kvůli signálu lidé občas ani nezavolají. Zlepšit to mají opakovače

Výběr tratí zohledňuje parametry, jako je nedostatečná elektrifikace, možnosti pro plnící stanice a dostupnost zdrojů vodíku. A právě Ústecký kraj by měl mít vodíku pro pohon vlaků i autobusů dost. Ústecký kraj totiž pro využití vodíku velkou výhodu – jako odpadní látku ho produkuje ústecká Spolchemie, a také společnost Air Products v litvínovské chemičce. I proto se rozhodli pořídit v Ústí nad Labem autobusy na vodíkový pohon.

Tisíc kilometrů na jednu nádrž

Vodíkové vlaky nespalují samotný plyn, ale využívají jej v palivových článcích. Naplnit nádrže trvá přibližně dvacet minut, souprava poté ujede přibližně tisíc kilometrů. „Z nádrží vodík proudí do palivového článku, který nasává vzduch a čistí si ho. V tu chvíli tam reaguje vodík s kyslíkem, při čemž vzniká teplo. Přes membránu se vytváří elektřina, která přes měnič pohání motory. Ve své podstatě je to elektrovlak,“ popisuje fungování Coradie iLint generální ředitel Alstom Česká republika a Slovensko Daniel Kurucz.

Vizualizace nové motorové jednotky 847 od společnosti PESA. Právě ty začnou už letos nahrazovat „legendární“ motoráky řady 810

Na českou železnici míří moderní vlaky. Podívejte se, které legendy naopak končí

Na severu Čech se mohli cestující poprvé potkat s vodíkovým vlakem v květnu před dvěma lety. Unikátní vlak Coradia iLint do Česka společně přivezly České dráhy a výrobce jednotky společnost Alstom. Předváděcí akce nebyla určena jen odborníkům, ale i široké veřejnosti.

Během týdenního pobytu v Česku a na Slovensku se konala řada předváděcích jízd určených právě běžným cestujícím. Tehdy vyjel vlak vypouštějící jen páru z České Lípy přes Jedlovou a Děčín do Ústí nad Labem.

Nižší náklady na údržbu

V Německu již jezdí prvních sedmdesát takových vlaků. Ten, který mohli vidět fanoušci železnice v Česku, dorazil z Hannoveru. Jednotka má také baterie, do kterých se ukládá přebytečná energie. Případně ta, kterou získá rekuperací při brzdění. Podle Kurucze je pořizovací cena vodíkových vlaků o přibližně 20 až 30 procent vyšší, což ale mají kompenzovat nižší náklady na údržbu.

Tento článek jste si mohli přečíst díky předplatnému Deník Klubu

Přečtěte celý článek