Vojáci v nemocnici Šífa v Gaze zabili na 90 bojovníků Hamásu, uvedla armáda

před 1 měsíc 39

foto Ilustrační foto - Následky izraelského ostřelování města Rafáh na jihu Pásma Gazy, 22. února 2024.

Gaza - Izraelští vojáci při operaci v nemocnici Šífa v Gaze už zabili zhruba 90 bojovníků Hamásu a zadrželi 160 podezřelých. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vyjádření armády. Vojáci za podpory tanků zahájili razii v největší nemocnici Pásma Gazy, která slouží také jako úkryt pro palestinské uprchlíky, už v noci na pondělí na základě zpravodajských informací, že se v areálu skrývají vysoce postavení představitelé Hamásu.

Izrael vede proti tomuto radikálnímu palestinskému hnutí v Pásmu Gazy válku v odvetě za jeho říjnové teroristické útoky.

"Minulý den vojáci likvidovali teroristy a nalézali zbraně v oblasti nemocnice, přičemž se snažili chránit civilisty, pacienty, lékařské týmy i zdravotnické vybavení," uvedla armáda v prohlášení.

V úterní bilanci armáda hovořila o 50 zabitých ozbrojencích Hamásu a 180 dopadených osobách. To naznačuje, že část zadržených podezřelých izraelská tajná služba Šin Bet, jejíž příslušníci se operace rovněž účastní, postupně propouští. V dnešním prohlášení armáda podle deníku Haarec uvedla, že 160 zadržených převezla na území Izraele k dalším výslechům.

Izrael v tomto zdravotnickém zařízení, jednom z mála, které na severu Pásma Gazy zůstávají alespoň částečně funkční, zasahoval už v listopadu.

Několikadenní razie tehdy vyvolala mezinárodní vlnu kritiky, zejména ze strany arabských zemí a OSN kvůli podmínkám, v jakých v nemocnici přežívali a umírali pacienti. Izrael tehdy pod nemocnicí objevil tunely, které podle něj Hamás využíval jako řídicí a velitelská střediska. Hamás i zdravotnický personál zneužívání nemocnice k vojenským účelům popírají.

Přečtěte celý článek