Vojačky ve Finsku testují novou uniformu. Místo podprsenky ale dostaly ‚slušivý topík‘

před 1 týden 32

Finská armáda se rozhodla být vstřícnější k ženám, členkám armády. Poprvé v historii tak v rámci úprav uniforem vytvořila novou sadu oblečení určenou právě pro ženy, a to včetně spodního prádla. Zdaleka ne všechny vojačky jsou ale s novými kousky spokojené. Neplní totiž funkci opory prsou při pohybu a jsou spíš na okrasu. Což vojačkám nevyhovuje.

Helsinki 16:26 20. dubna 2024

Finská vojačka, ilustrační fotografie

Finská vojačka, ilustrační fotografie | Foto: Jonathan NACKSTRAND | Zdroj: AFP / Profimedia

Finská armáda navrhla kompletní armádní uniformu označovanou jako M23. Teď ji testují jednotky v Laponsku. Když se ukáže, že je uniforma vyhovující, armáda ji nasadí plošně.

Sada obsahuje kalhoty, bundu, rukavice a nově i spodní prádlo pro ženy, včetně sportovních podprsenek. Ty si doteď ženy v armádě musely kupovat vlastní, nic oficiálního k mání nebylo. Jenže s těmi novými prý spokojené nejsou.

Šéf finské armády popisuje ‚totální obranu': Abyste přežili, musíte být jednotní a ochotní přispět

Číst článek

Ukazuje se, že skoro žádná vojačka je nenosí, údajně proto, že podprsenky neplní svou primární funkci, což je podpora prsou při pohybu. Podle vojenských odborů tak prádlo neslouží k tomu, k čemu sloužit má. Některé vojačky údajně armádní podprsenku z nové série označily spíše jako „slušivý topík“ a ne funkční vojenské oblečení.

Vstřícné kroky vůči ženám

Teď odbory doufají, že nebude trvat dalších třicet let, než se podaří problémy odstranit. Finsko si totiž nyní připomíná výročí tří dekád, kdy mohou ženy dobrovolně sloužit v armádě. A teprve teď – poprvé od té doby – vznikla uniforma, která je dělaná přímo pro ně.

Odbory navíc už dříve upozorňovaly na to, že nevyhovující uniformy komplikují zapojení žen. Nejde jen o nepohodlné oblečení, ale například u příliš velkých helem poukazují odboráři i na bezpečnostní riziko.

Důvod uzavření finské hranice s Ruskem? Migrace jako prvek hybridní války, proces řízený Moskvou

Číst článek

V tomhle případě ale snad náprava bude dříve. Ženské uniformy jsou v testovacím režimu a armáda sbírá podněty, aby je upravila. Finové se v posledních letech snaží ženy do ozbrojených složek přilákat. Dostávají například vyšší plat jako náhradu za nákup právě spodního prádla a menstruačních pomůcek. V přepočtu dostávají asi o 38 korun denně víc než muži.

Ve Finsku mají muži povinnou vojenskou službu, ale ženy ne. Ty mohou nastoupit dobrovolně, na to mají právo. V prvních týdnech si to ještě můžou rozmyslet a odstoupit. Pokud ale vydrží, pak už se jim stane vojenská služba povinnou a musí ji absolvovat celou. Pro ženy přitom v armádě nejsou žádné zvláštní oddíly ani budovy, všechno podstupují společně s muži.

Povinnou vojenskou službu pro ženy ale nově zavedlo Dánsko. To už v armádě přestalo dělat rozdíly mezi pohlavími. Ne všichni ale nastupují na vojnu, tam se povolává losováním jen část z každého ročníku. Norsko a Švédsko to mají podobně, přičemž Norové zavedli genderovou rovnost v armádě jako vůbec první mezi severskými zeměmi.

O tom, jak je to v dalších zemích v Evropě, psal web iROZHLAS.cz nedávno v analýze.

Praha| 5. 4.|Kateřina Gruntová, Miroslav Tomek |Zprávy ze světa

Povinná vojna v zemích Evropské unie: kdo ji má, kde ji zrušili a proč ji Malta a Irsko nikdy neměly?

Litevci losují, Dánové si vybírají a Řekové musí. Řeč je o povinné vojenské službě v Evropské unii. Jak to mají další státy EU? Podívejte se na přehled, který sestavil iROZHLAS.cz.

Jakub Lucký, Kateřina Schmiedová

Přečtěte celý článek