Vojenská policie obvinila po razii v Pardubicích 8 lidí. Viní je z manipulací se zakázkami a braní úplatků

před 2 týdny 45

V listopadu loňského roku provedla vojenská policie na Pardubicku razii, při které zadržela i zaměstnance ministerstva obrany. Jak nyní zjistil Radiožurnál, v polovině března osm podezřelých lidí obvinila. Všichni měli podle vyšetřovatelů manipulovat s veřejnými zakázkami, které vypisovala Agentura hospodaření s nemovitým majetkem ministerstva obrany.

Pardubice 13:20 17. dubna 2024

vojenská policie, policista, těžkooděnec

Vojenská policie zasahovala na Pardubicku v listopadu. Ilustrační foto | Zdroj: Vojenská policie

„Uvedený policejní orgán vydal dne 14. 3. 2024 usnesení o zahájení trestního stíhání osmi fyzických osob, z toho jedné pro zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a sedmi pro přečin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a přečin podplácení,“ uvedl pro Radiožurnál a server iROZHLAS.cz okresní státní zástupce Aleš Veselý.

Policie při razii v Pardubicích zadržela i zaměstnance resortu obrany. Měli ovlivňovat armádní zakázky

Číst článek

Vojenská policie je tak přesvědčená, že podezřelí zvýhodňovali některé stavební firmy při zakázkách pro armádu a brali za to úplatky.

Již v listopadu tak vyšetřovatelé zadrželi jak zaměstnance státní agentury, která spravuje armádní objekty, tak soukromé podnikatele. Zároveň provedli domovní prohlídky a prohlídky dalších objektů celkem ve čtyřech krajích.

Bližší informace ale státní zastupitelství poskytnout nechtělo a sdílnější nebyla ani mluvčí vojenské policie Kateřina Mlýnková. „V tomto případě si poskytování jakýchkoliv informací v této věci vyhradilo dozorující Okresní státní zastupitelství v Pardubicích. Více bohužel nemohu sdělit,“ odpověděla na dotazy.

Ve stejný den v listopadu pak vojenská policie zasahovala ve východočeském městě ještě s Národní centrálou proti organizovanému zločinu, při kterém pozatýkala 19 politiků a podnikatelů kvůli stavebním zakázkám. Státní zástupce ale popřel, že by spolu tyto případy souvisely. 

V pondělí pak vojenská policie zasahovala také na Generálním štábu Armády České republiky, jak napsaly první Novinky. „Můžeme pouze sdělit, že se jedná o zakázku z minulého volebního období. Veškeré úkony pro poskytování dalších informací si vyhradilo dozorující Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6, a proto je nutné se obrátit přímo na ně,“ napsala pro Radiožurnál mluvčí policie Kateřina Mlýnková.

Mluvčí společnosti Glomex, která dodává vojenskou techniku, Jaroslav Major pak potvrdil, že se policisté objevili i v jejich firmě. „Ano je to pravda, byla u nás v pondělí, spolupracovali jsem s nimi v plné součinnosti, dali jsme jim veškeré podklady a tím to pro nás skončilo,“ řekl.

Iveta Vávrová, vtk

Přečtěte celý článek