Volby by nyní vyhrálo ANO, tvrdí průzkum. Od minula si pohoršilo

před 2 týdny 28

Podle nového volebního modelu, který pro Českou televizi provedla agentura Kantar CZ, by sněmovní volby nyní vyhrálo hnutí ANO s 35,5 procenty. Únorový nárůst preferencí, kdy podle průzkumu dosahovalo na téměř dvojnásobek zisku koalice Spolu, se nepotvrdil. Koalice Spolu by získala 21,5 procenta a třetí by skončili Piráti s 11 procenty.

Průzkum zveřejnila Česká televize v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce. Celkem představila dva modely, jeden s koalicí Spolu a druhý bez ní.

V případě, že by kandidovala koalice jako jeden subjekt, by získala 21,5 procenta za prvním hnutím ANO, které by dosáhlo na 35,5 procenta. Následovali by Piráti s 11 procenty, SPD s 8 a STAN s 6,5 procenty.

Druhý model ukazuje každou stranu zvlášť. V tom případě by zvítězilo ANO s 34,5 procenty. Druhá by skončila ODS s 16 procenty a za ní Piráti s 10,5 procenty. Do sněmovny by se pak dostala SPD a STAN. Vládní TOP 09 by získala jen 4,5 procent.

Na třech procentech je v modelu KDU-ČSL, SOCDEM i KSČM. Přísaha a Svobodní by dosáhli na 2,5 procenta. Na dvou procentech by pak byli Zelení a PRO.

„Jistou roli v poklesu preferencí hnutí (ANO) mohla sehrát také uniklá komunikace Andreje Babiše, ve které sháněl kompromitující materiály na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. V souvislosti s vývojem podpory hnutí ANO je nutné podotknout, že více než absolutní hodnoty a změny z měsíce na měsíc je nutné sledovat a interpretovat dlouhodobé trendy, které mnohem lépe ukazují na celkové voličské nálady,“ uvedli autoři průzkumu.

Průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar CZ. Sběr dat probíhal ve dnech 18. března až 5. dubna 2024 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti.

Přečtěte celý článek