Volby na Slovensku ONLINE: Začalo druhé kolo. Korčok už odevzdal svůj hlas

před 4 týdny 34

Druhé kolo voleb na Slovensku začalo a mělo by trvat do 22:00. Volební výsledky, které budou známy v noci na neděli, definitivně určí, kdo bude nový prezident. Vítězný kandidát v červnu nahradí dosavadní slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Volební průzkumy ukazují, že Peter Pellegrini a Ivan Korčok mají vyrovnané šance. Novinky, aktuální vývoj, průběžné sčítání hlasů i výsledky voleb sledujeme v našem online zpravodajství.

Volební průzkumy před prvním kolem favorizovaly spíše Petera Pellegriniho, výsledek tak mnohé překvapil. Předsedu strany Hlas-SD dokázal o pět a půl procenta porazit diplomat Ivan Korčok. Ostatní prezidentští kandidáti, mezi kterými nechyběli například Štefan Harabin nebo Igor Matovič, skončili výrazně za oběma favority.

Aktuální volební průzkumy pro druhé kolo jsou mnohem vyrovnanější. Analytik agentury NMS Mikuláš Hanes si to vysvětluje tak, že se Korčokovi podařilo přesvědčit voliče, kteří se prvního kola neúčastnili. Ivan Korčok je favoritem i podle slovenských sázkových kanceláří. Zatímco Pellegriniho podpořil předseda ANO Andrej Babiš i slovenský premiér a koaliční partner Robert Fico, Korčok je kandidátem vyzývajícím k jasně prozápadnímu směřování země. Průběžné volební výsledky a sčítání hlasů sledujeme online. 

Aktuální novinky sledujte v našem ONLINE zpravodajství:

Korčok Hlasoval

Prezidentský kandidát Ivan Korčok odevzdal svůj hlas. Jeho soupěř Peter Pellegrini by měl odvolit kolem 11.00.

V jednom z okrsků v okrese Spišská Nová Ves se volební místnost otevřela o pět minut později. Člen okrskové volební komise TASR řekl, že se nejednalo o nic vážného.

Ve dvou okrscíh – v obci Bystrany a Nové Město nad Váhom – se volební místnosti otevřely o pět minut později. Tyto volební místnosti se tak oficiálně zavřou až ve 22.05. 

Kandidáti se chystají hlasovat

Prezidentský kandidát Ivan Korčok by měl volit v 9.30, Peter Pellegrini kolem 11.00.

Slovenská policie podle Denníku N obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí, včetně poradce Fica

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica. Napsal to list Denník N.

Podnikatel a bývalý komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl unesen za bílého dne z centra Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že se podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, do země vrátil dobrovolně. Denník N napsal, že německé soudy vynesly v kauze už dva pravomocné odsuzující rozsudky.

Slovenská společnost je zakletá v určitém koloběhu, říká spisovatel Karika

Spisovateli Jozefu Karikovi, který patří k nejúspěšnějším slovenským autorům, vyjde na podzim v češtině kniha Černý rok. Je to druhý díl trilogie Černý kruh, jejíž první část Černá hra, oceněná cenou literární kritiky Zlaté pero, se v českém překladu objevila v roce 2016. Trilogie mapuje nálady a vývoj slovenské společnosti od roku 1989 až po současnost. Karika to řekl v rozhovoru s ČTK.

"Ten 'černý kruh' se bohužel ukazuje i v současném dění, že jsme jako společnost na Slovensku zakletí v určitém koloběhu, který je poměrně temný a který velmi těžce dokážeme prolomit. A když se to podaří, tak jenom na malou chvilku," uvedl Karika s odkazem na aktuální situaci před prezidentskými volbami u východních sousedů. V nich proti sobě stojí kariérní diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini.

Policisté v Košickém kraji jsou od časných ranních hodin v terénu

Košičtí policisté se speciálně vycvičenými služebními psy dnes ráno kontrolovali budovy, v nichž volby probíhají. TASR o tom informovala košická krajská policejní mluvčí Lenka Ivanová s tím, že v případě potřeby jsou připraveni zasáhnout i policisté ze specializovaných oddělení.

"Ani tentokrát neponecháme nic náhodě, proto jsme opět vyčlenili dostatečný počet policistů, kteří budou dohlížet na veřejný pořádek, bezpečnost a plynulost silničního provozu. Volebním místnostem bude věnována zvýšená pozornost nejen ze strany uniformovaných policistů v motorizovaných či pěších hlídkách, ale i policistů, kteří tam budou, i když nebudou vidět," uvedl krajský policejní ředitel v Košicích Štefan Mužík.

Volební místnosti se uzavřou ve 22:00, pokud během hlasování nenastanou potíže.  V prvním kole před dvěma týdny skončilo hlasování proti plánu o půl hodiny později, protože dvě z celkového počtu více než 5900 volebních místností byly kvůli incidentům otevřeny déle.

Ředitelka odboru voleb slovenského ministerstva vnitra Eva Chmelová krátce po otevření volebních místností novinářům řekla, že úřad nemá informace o případných problémech při zahájení hlasování.

Druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku právě začalo. Nástupcem Zuzany Čaputové bude buď Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini.

Prodejce letenek Pelikán: Odletů Slováků z ČR na Slovensko na volby přibylo

Slováci v období druhého kola slovenských prezidentských voleb létají častěji z Prahy na Slovensko. Zájem o letenky z Prahy do Košic na volební víkend vzrostl o 40 procent ve srovnáním s následujícími víkendy, řekla mluvčí slovenského prodejce letenek Pelikán Katarína Šuchterová. Čeští prodejci letenek Student Agency Travel, portál Letuška.cz ani Kiwi.com vyšší počet letů na Slovensko v období voleb nezaznamenali.

Přílety Slováků na slovenská a okolní letiště podle prodejce Pelikán v období voleb vzrostly o 70 procent. Zároveň také o 30 procent klesl počet odletů ze slovenských letišť, Slováci podle Šuchterové kvůli volbám odkládají dovolené.

Když vyhraje Pellegrini, česko-slovenské neshody se prohloubí. S Korčokem bude Bratislava nečitelná

Pokud se novou hlavou slovenského státu stane liberální diplomat a vítěz prvního kola Ivan Korčok, může Slovensko pokračovat ve dvojkolejnosti své zahraniční politiky z éry prozápadní prezidentky Zuzany Čaputové a naopak kritika Západu, premiéra Roberta Fica. V případě, že zvítězí předseda parlamentu Peter Pellegrini, se takřka určitě prohloubí vzájemné česko-slovenské neshody v některých mezinárodních a bezpečnostních otázkách, jako je například postoj k válce na Ukrajině. A zřejmě dojde i k dalšímu exodu podnikatelů a mladých a prozápadně smýšlejících Slováků do Prahy. Shodli se na tom politologové, které oslovil deník e15.

Celou analýzu si můžete přečíst zde.

Slovenské volby se proměnily v žumpu homofobních útoků a potravu pro psychopaty

„Jak byla slovenská prezidentská kampaň tři měsíce nudná, bez šťávy a nápadu, tak se mezi prvním a druhým kolem konečně trochu rozjela. Radost z toho mohou mít komentátoři, marketéři a psychopati nejrůznějšího druhu. Veřejnost už míň, neboť se kampaň rozkročila do osobní roviny, homofobních útoků a k porušování všech pravidel slušně vedeného politického marketingu,“ píše v komentáři pro e15 před druhým kolem hlasování publicista Robert Malecký.

Celý text si můžete přečíst zde.  

Cestování k volbám opět rozpoutalo na sociálních sítích debatu o zavedení korespondenční volby. Ta je na Slovensku možná jen při volbách parlamentních, v Česku neexistuje vůbec. 

Z Prahy odjel vlak, který zdarma sváží Slováky žijící v ČR k volbám, zastaví se v Brně 

V pátek v poledne odjel z pražského hlavního nádraží na Slovensko vlak, který bezplatně přepravuje Slováky žijící v Česku ke druhému kolu prezidentských voleb. Vlak ve spolupráci s Českými drahami vypravila slovenská iniciativa Mladí proti fašismu za peníze slovenských dárců. Vlak k volbám odveze asi 700 lidí, naplnil se celý. Po 16:00 se zastaví ještě v Brně, odkud odjede v 16:20.

Přečtěte celý článek