Andrej Danko odstoupil z volby slovenského prezidenta. Podpořil Harabina

před 1 měsíc 24

Šéf nejmenší slovenské vládní strany SNS Andrej Danko oznámil, že odstupuje z prezidentských voleb, jejichž první kolo bude v zemi v sobotu. Danko zároveň podpořil třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina, se kterým ho spojují proruské názory. Krok Danko a Harabin na dnešní společné tiskové konferenci označili za spojování národních sil.

Harabin se dnes vyslovil například proti „poklonkování“ Evropské unii a pro neutralitu Slovenska, které je členem Severoatlantické aliance a na jehož území působí například mnohonárodní bojové uskupení NATO pod českým velením.

Harabin dnes také tvrdil, že „nastupuje superglobální velmoc Ruská federace“ a pokud by Rusko zaručilo neutralitu Slovenska, měla by tato středoevropská země zajištěnou svou další existenci.

Podpora Danka pro přímou prezidentskou volbu podle nedávného průzkumu agentury Focus dosáhla jen kolem tří procent. Preference bývalého ministra spravedlnosti a někdejšího šéfa slovenského nejvyššího soudu Harabina byly 12,7 procenta.

Harabinova popularita v dosavadních průzkumech výrazně zaostává za favoritem voleb, předsedou vládní strany Hlas-demokracie Peterem Pellegrinim, i exministrem zahraničí Ivanem Korčokem. Právě Pellegrini a Korčok by podle průzkumů měli postoupit do očekávaného rozhodujícího druhého kola. Danko má podle slovenských médií s Pellegrinim dlouhodobě napjaté vztahy.

„Pokud vyhraju prezidentské volby, ani jeden voják, ani jeden náboj, ani jeden cent nepůjde na Ukrajinu, ani jeden migrant nepřijde na Slovensko a ani jeden voják cizího státu nebude na území Slovenské republiky,“ tvrdil dnes Harabin.

Už dříve Danko i Harabin odmítali označit Rusko za agresora kvůli jeho vojenské invazi na Ukrajinu z února 2022.

Do voleb slovenského prezidenta se původně zaregistrovalo 11 kandidátů.

Přečtěte celý článek