Vondra: Ve volbách kroužkujte mě. Kalousek a Svoboda by se měli věnovat ornitologii

před 2 týdny 29

V rozhovoru s komentátorem CNN Prima NEWS Thomasem Kulidakisem v podcastu Chuť moci se Vondra pozastavil nad chováním bývalých politiků. Řadu z nich vnímá jako silné individuality, které stále mají touhu ovlivňovat dění ve svých stranách. Mířil tím na bývalé šéfy KDU-ČSL a TOP 09 Cyrila Svobodu a Miroslava Kalouska. „To je jejich problém, že se zoufale chtějí vrátit, neumějí si najít aspoň na pár let tu ornitologii nebo přednášení na vysoké škole,“ řekl Vondra.

ČTĚTE TAKÉ: Naklonovaná Nerudová i hladící se Vondra. Předvolební kampaň je plná parodií a cílí na mladé

Zmínil také bývalého prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. „Jako alfa samec nemohl uznat žádného svého nástupce. Objektivně třeba Topolánek udělal lepší politický výsledek,“ připomněl Vondra volební úspěch ODS z parlamentních voleb v roce 2006, kdy strana vedená Mirkem Topolánkem získala přes 35 procent voličských hlasů.

Své vlastní návraty do politiky vnímá spíše jako shodu okolností. Úspěch ve volbách do Evropského parlamentu z roku 2019 připisuje náhodě. Tehdy Vondra triumfoval z 15. místa kandidátky. „Lidé mě vykroužkovali nahoru, dokonce myslím, že to přineslo i nějaké hlasy ODS navíc,“ říká s tím, že je za to vděčný. Na dotaz, zda vyzývá voliče, aby jeho jméno kroužkovali v rámci kandidátky Spolu, Vondra uvedl: „Přeci teď nebudu nikomu říkat, aby nekroužkoval.“

Alexandr Vondra, který uplynulé čtyři roky strávil jako europoslanec, popsal způsoby komunikace s jinými českými zástupci v Bruselu. Ocenil například snahu komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné o prosazování zájmů českého průmyslu. Zároveň připomněl, že Konečná naráží na nepochopení své parlamentní frakce s názvem Levice v Evropském parlamentu. „Ona je z frakce, kde jsou všichni zelení jak brčál,“ glosoval Vondra.

Spolupráci s europoslanci z hnutí ANO Vondra popisuje jako konstruktivní. „Na evropské půdě se v něčem shodneme, ale na domácí scéně to nejde,“ řekl skepticky. Ze své pozice vyloučil vznik možné vlády ODS s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách. „Andrej Babiš je žralok a kdo si s ním lehne do postele, toho sežere. Jako se to stalo sociálním demokratům,“ obrazně varoval Vondra a připomněl koaliční vlády hnutí ANO, ČSSD a lidovců.

„Azylová řízení mají být mimo EU“

Vondra Green Deal zcela nezatracuje. Souhlasí třeba s návrhy o ochraně vodních ploch v EU a jinými adaptačními plány přeměny krajiny s ohledem na změny klimatu. Zároveň má pochopení pro kritiky zelené politiky Evropské unie. Zásadně nesouhlasí s nálepkováním odpůrců Green Dealu jako agentů ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Europoslanec vítá postupnou změnu debaty o přístupu k řešení migrační krize. Jeden z účinných nástrojů spatřuje v přenesení azylového procesu mimo EU. „Azylová řízení mají probíhat jinde. Třeba Itálie má v tomto směru dohodu s Albánií,“ poukázal Vondra na letošní dohodu mezi Itálií a Albánií. Podle ní ilegální migranti zachránění na moři italskými záchranáři mohou být po dobu vyřizování svých žádostí o azyl umístěni ve speciálních střediscích na území Albánie, uvedl server Euronews. Rozhodnutí italské vlády se setkalo s rozporuplnými reakcemi. Například organizace Amnesty International označila dohodu za „ostudnou“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migrace, obrana a Green Deal. Tři hlavní témata eurovoleb, shodují se komentátoři

Přečtěte celý článek