Vrátili jste se do středověku. Mír a prosperita vypadají jinak, pustili se Rusové do Švédů kvůli NATO

před 1 měsíc 34

Rusové se na síti Telegram znovu pustili do Švédů kvůli jejich nedávnému vstupu do NATO. „Dal Stockholm skutečně přednost návratu do středověku před mírovým pokrokem a zvýšenou prosperitou?“ Tentokrát ruská ambasáda ve Stockholmu výsměšný komentář ilustrovala fotografií vytvořenou pomocí umělé inteligence.

Znázorňuje pochmurnou krajinu s domem natřeným pro Švédsko typickou falunskou červení. Na střeše je vlajka NATO, ta švédská vlaje na stromě vedle. Příspěvek naráží na prohlášení představitelů Švédska a aliance, že připojením k NATO se země vrátila domů a že od dob Kalmarské unie, která trvala v letech 1397 až 1523, mají Seveřané znovu společnou obranu.

„Co vlastně znamená ‚domov‘? Je to místo, kde jsme vyrostli a kde žijí naši blízcí. Místo, s nímž nás pojí vzpomínky, které je nám dobře známé a velmi blízké našemu srdci. Doma je obvykle klid a mír,“ uvedlo velvyslanectví. Za skutečně mírové období v dějinách Švédska příspěvek označuje více než 200 let trvající vojenskou neutralitu, kterou „Švédsko nerozumně opustilo“.

„Dal Stockholm skutečně přednost návratu do středověku před mírovým pokrokem a zvyšováním prosperity?“ Podle Rusů by Švédové měli konečně pochopit, že jako člen NATO se nikdy nebudou cítit bezpečně ani klidně, protože švédští občané mohou být posíláni umírat za zájmy někoho jiného.

„Rusové působí dojmem, jako by se nacházeli na vlastní planetě, kde určité věci považují za negativní, i když negativní vůbec nejsou,“ okomentovala toto vyjádření Inga Näslundová, vedoucí oddělení pro východní Evropu v Mezinárodním centru Olofa Palmeho. „Zřejmě nerozumí našemu pohledu na realitu. Jsou dobří v jiných typech vlivových operací, ale v tomhle ne,“ dodala.

Připomněla také ruskou kampaň v Moskvě v roce 2022, která Astrid Lindgrenovou a další známé Švédy vykreslovala jako nacisty. V březnu 2023 ruské velvyslanectví ve Stockholmu napsalo, že Švédsko se stane legitimním cílem odvetných opatření Ruska, pokud vstoupí do NATO.

Letos na konci února Rusové vyhrožovali Švédsku v souvislosti s jeho blížícím se vstupem do NATO. „Rusko přijme protiopatření politického a vojensko-technického charakteru,“ napsalo velvyslanectví na Telegramu. Ve stejném příspěvku uvedlo, že se Baltské moře nikdy nestane majetkem NATO.

Přečtěte celý článek