Odteď už nepotřebujete chytré hodinky. Okolo zápěstí omotáte telefon od Motoroly

před 1 měsíc 72

Ani na letošním veletrhu mobilních technologií nezapomněla Motorola ukázat některý ze svých odvážných konceptů. Prohlédnout jsme si mohli funkční prototyp ohebného smartphonu, který se tentokrát neskládá dovnitř jako véčko ani jako knížka, ale ohýbá se zvnějšku na konstrukci sestavené z řady válečků, které fungují vlastně jako řada kloubů za sebou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Motorola ukázala v Barceloně koncept ohebného telefonu na zápěstí

Tímto způsobem lze potom zařízení ohnout zhruba do tvaru podkovy a za přispění magnetů a pomocného řemínku upevnit na zápěstí. Tím na ruku dostáváme chytré zařízení, které zastoupí telefon a chytré hodinky v jednom. Zařízení, které nemá ani žádné konkrétní jméno, protože jde pouze o koncept, je pozoruhodné hlavně díky vyřešení technologických překážek, které kvůli svému ohýbacímu mechanismu muselo překonat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon se ohýbá „naruby“, displej zůstává z vnější strany

Ačkoli neznáme všechny technické specifikace, o některé způsoby řešení se s námi Motorola přece jen podělila. Baterie, která bývá obvykle v podobě jednoho plochého článku (nebo dvou u skládacích knížkovitých či véčkových telefonů) umístěna v celé ploše zad, tady musela být „rozsekána“ do řady zhruba patnácti válečků, které pak jako součást tyčinkové konstrukce tvoří samotný několikanásobný kloub k ohýbání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zápěstí drží pevně pomocí speciálního řemínku se dvěma magnety

Záda jsou pokryta hrubou tkaninou, to kvůli tomu, aby telefon při kontaktu se zápěstím neklouzal a zároveň byl materiál na kůži příjemný. Sklouznutí brání nerezový řemínek se silnými magnety, který telefon pomůže ukotvit na zápěstí různé tloušťky. Zároveň ale takové upínání není ergonomicky úplně nejpohodlnější, na ruce máte vlastně dva „náramky“ na sobě.

Displej se přizpůsobí

Zohnutý telefon na ruce nepůsobí popravdě kdovíjak esteticky, pro skutečné používání by se asi ještě muselo zapracovat na tvarování a poskytnout v těle nějaké výřezy nebo zúžení, aby zařízení na ruce nepůsobilo tak robustně a monotónně. Na druhou stranu po narovnání máte k dispozici telefon běžných rozměrů bez výraznějších kompromisů, tedy až na jeden. Všimněte si, že na zádech se nenašlo místo pro fotoaparát – zařízení si tak musí vystačit se selfie kamerou v průstřelu displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí v zohnutém stavu vypne spodní nepotřebnou část panelu a aktivní zůstanou zhruba horní dvě třetiny plochy. I takto lze telefon plnohodnotně ovládat

Panel je typu P-OLED a tentokrát má proti jiným ohebným telefonům poměrně komfortní pozici – ohýbá se totiž vně a zdaleka ne pod tak ostrým úhlem jako u běžných véček. Opotřebování způsobené zarýhnutím se zde tudíž obávat nemusíme. V narovnaném stavu můžeme využít úhlopříčku 6,9 palce a protáhlý poměr stran 21 : 9, v zohnutém režimu (buď na zápěstí nebo ve formě „stojánku“) se aktivní zobrazovací plocha zmenšuje na 4,6 palce a poměr stran 4 : 3. Celé prostředí se přizpůsobí tomuto poměru stran a telefon lze normálně ovládat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V narovnaném stavu prakticky nepoznáte, že to není normální smartphone. Přitom se dá ohnout skoro do tvaru podkovy

Žádné další podrobnosti Motorola o ohýbacím prototypu nesdělila, což může znamenat i to, že se s jeho „přetavením“ ve finální produkt příliš nepočítá a jde tedy spíše jen o ukázku toho, jakým všemožným způsobem lze dnes ohebné panely využívat. Po loňském prototypu rolovacího Rizru (ten alespoň svůj název dostal) jde tedy o další ukázku odvážné konstrukce mobilního telefonu, který by v trochu upravené podobě mohl být hybridním zařízením zastupujícím zároveň i chytré hodinky nebo náramek.

Přečtěte celý článek