Vražda. Polská prokuratura vyšetřuje smrt dobrovolníka v Pásmu Gazy po útoku Izraele

před 2 týdny 27

Polské úřady vyšetřují smrt polského dobrovolníka v Pásmu Gazy při izraelském úderu jako vraždu, řekl v pátek v parlamentu náměstek polského ministra zahraničí Wladyslaw Teofil Bartoszewski. Informoval o tom polský deník Rzeczpospolita.

Přemyšl 19:15 12. dubna 2024

Palestinci se shromažďují na místě izraelského leteckého útoku na budovu uprostřed pokračujícího konfliktu mezi Izraelem a palestinskou islamistickou skupinou Hamás v Rafáhu na jihu pásma Gazy

Izraelský letecký úder zabil na začátku tohoto měsíce v Pásmu Gazy sedm humanitárních pracovníků charity World Central Kitchen (archivní foto) | Foto: Mohammed Salem | Zdroj: Reuters

Izraelský letecký úder zabil na začátku tohoto měsíce v Pásmu Gazy sedm humanitárních pracovníků charity World Central Kitchen (WCK), mezi nimiž byl i polský občan Damian Soból. Polsko už dříve kritizovalo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského velvyslance ve Varšavě za to, jakým způsobem se k události postavili.

Izrael po útoku na humanitární konvoj propustí dva důstojníky. Špatná identifikace cíle, uvedla armáda

Číst článek

Úmrtí polského dobrovolníka začala začátkem dubna vyšetřovat prokuratura v polském Přemyšlu. „Prokuratura v Přemyšlu předpokládá, že je to klasifikací vražda,“ sdělil v pátek Bartoszewski v polském parlamentu. Útok na pracovníky humanitární organizace označil za šokující a řekl, že Polsko od Izraele požaduje transparentní vyšetření události.

Izraelská armáda přiznala, že se při zásahu humanitárního konvoje dopustila závažné chyby. Armáda také provedla rychlé šetření incidentu a po jeho závěru oznámila, že propustí dva důstojníky. Uvedla také, že ti, kteří provedení úderu schválili, byli přesvědčeni, že cílí na ozbrojené bojovníky Hamásu.

Bartoszewski ale podle agentury AP označil tato disciplinární opatření za neadekvátní a vyzval, aby útok vyšetřil nezávislý izraelský soud.

Izraelský velvyslanec v Polsku Jaakov Livne se minulý týden za smrt polského dobrovolníka omluvil. Předtím ale vyvolal kritiku, když v souvislosti s polskými negativními reakcemi na izraelský úder mluvil o antisemitismu.

ČTK

Přečtěte celý článek