Vrchní soud potvrdil muži z Šumperska za dlouhodobé týrání družky 9 let vězení

před 1 týden 29

foto Za dlouhodobé týrání družky uložil olomoucký krajský soud Tomáši Herákovi (vpředu vpravo) ze Šumperska devět let vězení, 14. prosince 2023, Olomouc.

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil trest devět let vězení Tomáši Herákovi z Šumperska za týrání družky. Soud tak zamítl jeho odvolání, obžalovaný napadl vinu i trest. Muž podle rozsudku ženu týral dva roky, vulgárně jí nadával, třikrát ji brutálně napadl. V jednom případě jí přeřezal šlachy na nártech, při dalších útocích utrpěla žena zhmoždění lebky i deformaci ušních boltců. Žena trpí posttraumatickou psychickou poruchou, znalci u ní rozeznali syndrom týrané ženy. Herák od počátku popíral, že by se týrání dopustil.

Soud poslal muže do vězení za týrání osoby žijící ve společném obydlí a za pokus o těžké ublížení na zdraví. Původně byl ohrožen sazbou pět až 12 let, devítiletý trest je uložen uprostřed trestní sazby. Při ukládání trestu již krajský soud zohlednil řadu přitěžujících okolností včetně deseti záznamů v trestním rejstříku, spáchání více trestných činů i jeho postoj k obžalobě.

Podle rozsudku ženu týral od února 2020 do února 2022. Svou družku fyzicky napadal, fackoval, bil pěstmi, tahal ji za vlasy, zakazoval jí chodit na toaletu a omezoval jí styky s rodinou. Ostříhal jí také vlasy. V roce 2020 ji třikrát napadl tak, že skončila v nemocnici. V březnu jí pořezal nožem nárty přes obuté kozačky. Přeřízl jí přitom šlachy a tepny, poškozená se musela podrobit operaci. V červenci jí podle rozsudku vulgárně nadával, povalil na zem a kopal ji do hlavy a do uší. Žena měla následně obě uši oteklé a zalité krví, utrpěla zhmoždění lebky a hrudníku a deformace ušních boltců.

V listopadu na poškozenou podle obžaloby zaútočil ve chvíli, kdy se procházela se svou kamarádkou. Nejprve jí podle spisu nadával, poté ji tloukl pěstmi do obličeje, povalil ji a kopal do žeber. Poškozenou ošetřili lékaři v nemocnici, napadená utrpěla tržnou ránu pravého obočí, uvedla již dříve žalobkyně Michaela Šoková. Herák vinu u soudu celou dobu popíral. Tvrdil, že si zranění žena způsobila sama. Před soudem se hájil tím, že se o družku po celou dobu staral. Připustil vulgární nadávání, na vině byl podle něj většinou alkohol.

Přečtěte celý článek