Vrcholný projev buranství. Kalousek poslal ostrý vzkaz hnutí ANO, Pekarová mluví o bezradnosti

před 1 týden 32

Nemají žádná řešení, před problémy strkají hlavu do písku, na budoucnosti jim nezáleží, vzkázala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na adresu opozičního hnutí ANO. To na poslední chvíli zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla. Podle někdejšího ministra financní a spoluzakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska je to vrcholný projev buranství a neprofesionality. Chování Babišova hnutí nenechali bez povšimnutí ani další koaliční politici.

„Na Hradě seděli prezidenti, ke kterým jsem měl různý vztah a o významu jednání s nimi jsem si někdy nedělal iluze. Ale nikdy jsem si nedovolil odmítnout pozvání a nepřijít. Byl by to vrcholný projev buranství a neprofesionality. Zdá se, že tyto vlastnosti jsou hnutí ANO vlastní,“ vzkázal na sociální síti X exministr Miroslav Kalousek.

„Ráda bych poděkovala prezidentu Petru Pavlovi, že nasvítil bezradnost hnutí ANO. Nemají žádná řešení, před problémy strkají hlavu do písku, na budoucnosti jim nezáleží. Jejich bojkot jednání o důchodové reformě je vrchol ledovce. Politiku destrukce s nimi zažíváme v Poslanecké sněmovně již dva a půl roku,“ napsala na sociální síti předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová.

„A co jsme čekali od politiků ANO? Konstruktivní přístup? To dřív pokvetou hrábě. Jejich politika je jen bořit a vystupovat proti všemu. Nemají žádný plán, jak řešit důchody,“ reagoval na chování hnutí ANO také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Po vzoru socialistů by jen rozhazovali, ale kde bychom na to za pár let vzali, to je pro ně taková plytká otázka,“ doplnil pro deník FORUM 24.

Komentář ke kroku hnutí ANO připojila i europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Co vlastně chce hnutí ANO? Důchodovou reformu odmítá. Zvyšování věku do důchodů nechce. Zároveň v době, kdy vládlo, zrušilo druhý důchodový pilíř,“ napsala na sociální síti. „Babiš, Havlíček a Schillerová jsou jako tři draci, kteří se rozhodli ničit a bořit. Nezajímá je budoucnost této země, nezajímá je budoucnost mladých lidí, nezajímá je, aby měli třicátníci důstojné penze. V ANO plán nemají a nikdy neměli. Tak to prostě je,“ dodala.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se nechal slyšet, že si z celé věci odnáší jedno pozitivum. „Prezident Petr Pavel ukázal, jak se má chovat nadstranický prezident, který chce přivést všechny k jednacímu stolu a dosáhnout dohody. Je zřejmé, proč s ním Andrej Babiš prohrál. Pro něj je ANO a on sám vždy na prvním místě bez ohledu na zájmy České republiky,“ vzkázal šéf resortu a vicepremiér.

Jurečka zároveň dodal, že ho celá věc mrzí. On podle svých slov za prezidentem na Hrad dorazí a návrh důchodové reformy předloží vládě 30. dubna. „Do druhého čtení jsem připraven s opozicí jednat, hůl nad tím nelámu,“ neodmítl ani přesto další jednání s hnutím ANO.

Prezident Pavel s ministrem Jurečkou a s trojicí zástupců ANO o penzijní reformě poprvé jednal 28. března. Oznámil poté, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Opoziční hnutí následně shodu popíralo.

Na ponděl schůzce měli politici hovořit například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle prezidenta Petra Pavla měly vzájemně dodat podklady. Hrad v pátek oznámil, že materiály zúčastněné strany dodaly v termínu s výjimkou právě hnutí ANO.

„Zástupci hnutí ANO se nebudou účastnit dalších jednání u prezidenta Petra Pavla. A to proto, že premiér Petr Fiala i ministr Zbyněk Stanjura opakovaně deklarovali, že důchodovou reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí. Jednání u prezidenta by za těchto okolností bylo zbytečné. Odmítáme dělat stafáž,“ napsalo Babišovo hnutí v pátek odpoledna na sociální síti. „Panu prezidentovi jsme vše vysvětlili v dopise, kde jsme shrnuli naše argumenty a zároveň jsme předestřeli cestu, jak bychom udržitelnost důchodového systému řešili my,“ dodalo.

Pavel vyjádřil zklamání z rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání. Prezident podle Hradu vnímá téma jako celospolečensky důležité a dlouhodobé, proto se snažil vytvořit prostor pro politickou diskusi vlády a opozice. Pondělní termín jednání i jeho obsah byl na minulé schůzce podle kanceláře prezidenta odsouhlasen všemi, zrušení dopisem ve čtvrtek odpoledne považuje Pavel za nekonstruktivní.

„Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou,“ oznámil Hrad. „Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová,“ dodal.

Přečtěte celý článek