Pražští hygienici: Do školy mohou při výskytu černého kašle jen očkované děti

před 1 měsíc 44

před 39 mminutami|Zdroj:

ČTK

Při výskytu černého kašle ve školní třídě mohou podle pražských hygieniků docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Opatření trvá 21 dní, uvedla v tiskové zprávě na webu Hygienická stanice Hlavního města Prahy (HSHMP). Zatímco pro přijetí do mateřské školy se podle školského zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví doložení povinného očkování vyžaduje, pro poslední ročník předškolního vzdělávání a povinnou školní docházku nutné není.

„V případě výskytu onemocnění zaměstnanci HSHMP osloví školní zařízení a provedou u kontaktů kontrolu proočkovanosti,“ uvedli hygienici v tiskové zprávě. Zároveň školám pražští hygienici doporučují důkladný úklid povrchů včetně dezinfekce a častější větrání. Školní třídy by se také neměly slučovat a je vhodné omezit společné akce.

„U každého případu černého kašle HSHMP provádí takzvané epidemiologické šetření, kdy se v jeho průběhu mimo jiné stanovují protiepidemická opatření,“ doplnili hygienici. V Praze letos do začátku tohoto týdne zaznamenali 237 případů, loni ve stejném období jeden. Mezi kraji je situace nejhorší v Jihočeském, kde bylo případů 496. Ve Středočeském se jich vyskytlo 355, na Vysočině 329 a v Pardubickém 280. Praha je mezi čtrnácti kraji na pátém místě.

Nejvíce nemocných z 2273 v celém Česku je ve věkové skupině 15 až 19 let. Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nemocnost dosahuje 120 případů na sto tisíc obyvatel. Zhruba třetinová je nemocnost u desetiletých až čtrnáctiletých a u nejmenších dětí, nakažení jsou ale ve všech věkových skupinách.

Očkování proti černému kašli je součástí povinného očkování v dětství. Je v takzvané hexavakcíně, která se dává proti černému kašli, záškrtu, tetanu, dětské obrně, virové hepatitidě B a hemofilovým nákazám B podle očkovacího kalendáře v devíti týdnech, čtyřech měsících a zhruba roce. Další přeočkování je v pěti a deseti či jedenácti letech.

Přečtěte celý článek