Vstup Švédska do NATO je přínosem pro zemi i alianci, řekl Stoltenberg

před 1 měsíc 44

foto Ggenerální tajemník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) a švédský premiér Ulf Kristersson během ceremonie vyvěšení švédské vlajky před sídlem aliance v Bruselu, 11. března 2024.

Brusel - Vstup Švédska do Severoatlantické aliance je podle generálního tajemníka NATO přínosem nejen pro tuto skandinávskou zemi, ale i pro bezpečnost celé aliance. Jens Stoltenberg to uvedl v Bruselu, kde přivítal švédského premiéra Ulfa Kristerssona. Právě dnes v poledne se před sídlem NATO uskuteční ceremonie, během které bude vyvěšena švédská vlajka.

Švédsko se stalo 32. členem Severoatlantické aliance minulý týden ve čtvrtek. Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy amerického ministerstva zahraničí. Poslední formální krok v procesu přijetí učinil švédský premiér, když protokol předal americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Země požádala o vstup do NATO kvůli ruské invazi na Ukrajině v roce 2022.

"Švédsko bylo dlouho naším partnerem, nyní je naším spojencem, se všemi výhodami, ale i zodpovědností, kterou to obnáší. Jeden za všechny, všichni za jednoho," uvedl šéf NATO. Stoltenberg rovněž ocenil, že skandinávská země již nyní vydává více než dvě procenta HDP na obranu. Nyní se švédští vojáci rovněž podílí na rozsáhlém vojenském cvičení NATO Steadfast Defender.

"Jsme hrdým členem NATO a děkujeme všem, kteří nám to umožnili," prohlásil Kristersson. Zdůraznil, že podpora švédské veřejnosti, pokud jde o členství v aliance, je velmi vysoká. Dokazuje to podle něj mimo jiné fakt, že dnes s ním na ceremonii do Bruselu dorazila i švédská princezna Viktorie a šest předsedů švédských politických stran.

Švédsko podalo přihlášku do NATO společně s Finskem v důsledku ruské invaze na Ukrajinu na jaře 2022. Zatímco o Finsko se aliance rozšířila začátkem loňského dubna, vstupu Švédska dlouho bránily Turecko a Maďarsko. Ankara připojení severské země k alianci schválila letos v lednu. Poslední překážka vstupu Švédska padla 26. února, když rozšíření aliance schválil po měsících průtahů i maďarský parlament.

tes jrm

Přečtěte celý článek