Maďarský parlament by mohl již koncem měsíce schválit žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters to v sobotu prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslední zemí, která dosud švédskou žádost o členství v NATO neratifikovala.

Budapešť 17:33 17. února 2024

Maďarský premiér Viktor Orbán při výročním projevu o stavu země v Budapešti, 17. února 2024

Maďarský premiér Viktor Orbán při výročním projevu o stavu země v Budapešti, 17. února 2024 | Foto: Szilard Koszticsak | Zdroj: Reuters

„Dobrou zprávou je, že náš spor se Švédskem bude již brzy vyřešen,“ uvedl předseda maďarské vlády. „Směřujeme k tomu, že na začátku jarního zasedacího období parlamentu budeme moci vstup Švédska do NATO ratifikovat,“ dodal.

Podle agentury Reuters by se maďarský parlament měl sejít 26. února. Orbán v sobotu řekl, že společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem podnikli kroky „k obnovení důvěry“ mezi oběma zeměmi. Jaké kroky to byly, ovšem neupřesnil.

‚Trpíme tu, Švédsko se změnilo.‘ Kurdové kritizují Stockholm, že se kvůli NATO sklonil před Tureckem

Číst článek

Švédsko podalo žádost o vstup do Aliance společně s Finskem v květnu 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Finsko se stalo členem NATO na začátku loňského dubna.

Švédský vstup do NATO vyžaduje souhlas všech 31 členských států. Dlouho bylo za největší překážku v procesu pokládáno Turecko, to ale připojení Švédska k NATO odsouhlasilo minulý měsíc.

Maďarský premiér Orbán, který na rozdíl od jiných představitelů aliančních zemí udržuje dobré vztahy s Ruskem, tvrdí, že vstup Švédska do NATO podporuje. Nicméně příslušný zákon je v maďarském parlamentu od poloviny roku 2022. Poslanci s ratifikací otálejí podle všeho i kvůli kritice od některých švédských politiků na adresu Budapešti, které se týkají zhoršování stavu demokracie v Maďarsku.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Švédští biatlonisté ovládli štafetu na mistrovství světa. Češi bojovali dlouho o medaili, nakonec dojeli sedmí

  2. Většina argumentů proti eutanazii je chybná. Čeští politici ji měli legalizovat už dávno, věří etik Černý

  3. Vstup Švédska do NATO může Budapešť schválit do dvou týdnů. ‚Náš spor bude brzy vyřešen,‘ řekl Orbán

  4. V Rafáhu roste panika a úzkost a lidé netuší, kam jinam už mají utéct. Sever je zničený, varuje OSN

  5. Mistr a Markétka jako jablko sváru

  6. OBRAZEM: Nejlepší a nejhezčí perníky umí učitelka ze Vsetína. Na ‚olympiádě‘ vyhrála s Platónovými tělesy

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme