Vůle vládnout, nebo vůle dovládnout. Mezi tím je rozdíl a ten rozhodne, má o volbách jasno Kalousek

před 1 měsíc 42

Do voleb je ještě rok a půl, restart vládních stran je stále možný, myslí si bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda pro to ale podle něj musí udělat několik změn. Kalousek to napsal v reakci na výsledky průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi, podle kterého by opoziční hnutí ANO získalo přes 38 procent hlasů.

Sněmovní volby by na přelomu února a března podle průzkumu agentury Kantar vyhrálo hnutí ANO, dostalo by 38,5 procenta hlasů. Je to nejvyšší zisk od roku 2014, kdy agentura s průzkumem začala. Vládní strany jsou na tom podstatně hůř, nejlépe by dopadla ODS s 14,5 procenty.

„Do voleb je ještě rok a půl, restart vládních stran je stále možný. Ale s novým, krátkým a energickým programem a s personální obměnou ministrů. Vláda bude buď prezentovat ‚vůli vládnout‘, nebo ‚vůli dovládnout‘. Mezi tím je velký rozdíl a ten rozhodne,“ napsal na sociální síti X Kalousek.

Ve sněmovních volbách by za ANO a ODS podle průzkumu skončili jako třetí Piráti, získali by 9,5 procenta hlasů. Čtvrté hnutí SPD by volilo devět procent lidí.

Do sněmovny by se pak dostalo ještě hnutí STAN se sedmi procenty a TOP 09 s pěti procenty. Pokud by vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly v koalici Spolu, volilo by je 20 procent lidí. ANO by v takovém případě získalo 39 procent hlasů.

V modelu s jednotlivými stranami si opoziční ANO polepšilo od ledna o 3,5 procentního bodu. Občanští demokraté si naopak o jeden procentní bod pohoršili. Zisk Pirátů se nezměnil, hnutí SPD kleslo o půl procentního bodu, hnutí STAN o půl procentního bodu vzrostlo a TOP 09 stagnuje.

K volebnímu průzkumu se premiér Petr Fiala (ODS) odmítl vyjádřit, protože jediným odpovídajícím průzkumem je podle něj výsledek voleb. Věnoval se však Babišovi, který se podle něj snaží získat nové voliče i za cenu destrukce demokracie v naší zemi a jejího ukotvení v západním společenství.

„Zkušenost nás naučila, že průzkumy se od voleb značně liší. Co si ale dnes zaslouží komentář, je systematická snaha Andreje Babiše a představitelů hnutí ANO koncentrovat nové voliče cílenou radikální rétorikou, která popírá západní orientaci naší země a oslabuje demokratickou politickou kulturu,“ napsal premiér na svém účtu na sociální síti X.

Podle jeho názoru je to podstata populismu, kdy žádný „opravdu demokratický politik to nemůže ani akceptovat, ale ani sám používat“. V této souvislosti Petr Fiala připomněl staré přísloví „s čím kdo zachází, tím také schází“, neboť zápas „o charakter demokracie lze vést z naší strany jen demokratickými prostředky“. Je to podle ministerského předsedy sice právě vůči populistům krátkodobě nevýhodné, ale „extrémně důležité“, protože jen to může vést k „dlouhodobému úspěchu demokratických sil“.

Přečtěte celý článek