To nejhorší je za námi, končí stres a nejistota, vzkázal premiér Fiala. Ve videu připomněl svá slova z Vánoc

před 1 měsíc 76

Česko zvládlo boj s inflací, končí stres a nejistota ze zdražování, vzkázal premiér Petr Fiala (ODS) ve videu na sociální síti. Reagoval tak na nejnovější data evropského statistického úřadu Eurostat, podle kterého u nás v lednu inflace markantně zpomalila, a to na 2,7 procenta z prosincové hodnoty 7,6 procenta.

„Právě se dívám na nejnovější data z Eurostatu a ukazuje se, že to nejhorší máme za sebou, že rok 2024 je rokem naděje, jak jsem o tom mluvil ve svém vánočním projevu,“ oznámil ve čtvrtek předseda vlády Petr Fiala.

„Data z Eurostatu nám říkají, že jsme v první třetině zemí s nejnižší inflací v celé Evropské unii, jsme na devátém místě. A když k tomu přidám data, které už zmáne, data Českého statistického úřadu, tak se ukazuje, že inflace, kterou máme v České republice, je nejnižší od března 2021,“ vzkázal ministerský předseda.

Podle něj je to dobrá zpráva pro všechny občany České republiky. „Nízká inflace je důležitá. Znamená to konec zdražování, ať už potravin, energií nebo třeba úvěrů a v kombinaci s růstem ekonomiky to bude znamenat i růst reálných mezd,“ doplnil ve videu Fiala.

Vážení přátelé, to nejhorší je za námi.

Právě se dívám na data z Eurostatu a ta jasně ukazují, že jsme v první třetině zemí s nejnižší inflací v EU. Máme nejnižší inflaci od března 2021.

Česko zvládlo boj s inflací. Končí stres a nejistota ze zdražování. V kombinaci s… pic.twitter.com/DRfwdJMHS3

— Petr Fiala (@P_Fiala) February 22, 2024

Fiala ve videu připomněl své slova z vánočního projevu na konci loňského roku, ve kterém slíbil, že skončí zdražování a mzdy znovu porostou. „Věřím, že to nejhorší máme za sebou, přichází rok naděje,“ řekl tehdy. „Inflace se v průběhu příštího roku konečně dostane k hodnotám, na něž jsme byli zvyklí ještě před zhruba třemi lety. Jinými slovy příští rok skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy začnou opět růst,“ prohlásil.

Míra inflace v Evropské unii v lednu zpomalila na 3,1 procenta z prosincové hodnoty 3,4 procenta, oznámil ve čtvrtek ve zprávě evropský statistický úřad Eurostat. K růstu cen podle něj v prvním letošním měsíci nejvíce přispívaly služby a potraviny. Inflace tak obnovila sestupný trend, v prosinci se totiž kvůli vyšším cenám potravin zvýšila. Do té doby několik měsíců zvolňovala.

Z jednotlivých zemí unie byla v lednu nejvyšší inflace v Rumunsku, kde činila 7,3 procenta. Následuje Estonsko s inflací 5,0 procenta a Chorvatsko, kde míra inflace činila 4,8 procenta. Naopak nejnižší míru inflace mělo Dánsko spolu s Itálií, kde v obou případech v lednu činila 0,9 procenta. Za nimi je Lotyšsko, Litva a Finsko, ve všech těchto zemích činila míra inflace 1,1 procenta.

Markantní zvolnění inflace pak hlásí Eurostat v případě České republiky. Konkrétně na 2,7 procenta z prosincové hodnoty 7,6 procenta. Eurostat při výpočtu inflace používá harmonizovaný index spotřebitelských cen, aby šlo data z jednotlivých zemí co nejlépe srovnávat.

Lednová inflace v jednotlivých zemích Evropské unie. FOTO: Eurostat / se souhlasem

FOTO: Eurostat / se souhlasem

Že se inflace v lednu skokově přiblížila 2% inflačnímu cíli, potvrzují i data Českého statistického úřadu (ČSU), jehož metodika se od té z Eurostatu liší. ČSU minulý týden oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen u nás v lednu zpomalil na 2,3 procenta z prosincových 6,9 procenta. Jednalo se tak o nejpomalejší tempo růstu cen za uplynulé téměř tři roky. 

Přečtěte celý článek