Výchovné v Česku končí. Na důchodce nejsou peníze. Tohle je teďka čeká

před 1 měsíc 54

Je to těžko pochopitelné, protože takzvané výchovné začalo platit teprve v lednu roku 2023, ale je tomu skutečně tak. Po pár letech se opravdu zruší a bude nahrazeno něčím úplně jiným. Další důchodci tak již nebudou dostávat 500 Kč za každé vychované dítě, byť těm, kdo již jednou toto přilepšení získali, zůstane.

Postupně to bude pryč

Avšak ani to nebude jen tak. Ona pětistovka se totiž do budoucna vyjme z valorizačního rámce a nebude se tedy procentuálním způsobem navyšovat se zbytkem důchodu. V podstatě tak postupem času přestane být významná, respektive její důležitost bude klesat.

Pravdou je, že výchovné je sice pozitivním, avšak velmi drahým krokem. Jen za minulý rok za něj stát vydal 19 miliard korun, což nejsou vůbec malé peníze. Například Národní ekonomická rada státu proti tomuto instrumentu od počátku protestovala a chtěla ho zrušit. To se také brzy stane.

V roce 2027 bude při dvou dětech výchovné činit jen 300 Kč, v roce 2028 potom 200 Kč a v roce 2029 už jen 100 Kč. Potom zanikne zcela. Čerpat se bude v plné výši jen na každé třetí a další dítě.

Co dostanete místo toho?

Ministerstvo práce a sociálních věcí argumentuje tím, že to nezůstane bez náhrady. Přijde totiž novinka jménem fiktivní vyměřovací základ. Je to vlastně velmi jednoduché. Po dobu, kdy se jeden z rodičů bude starat o dítě do tří let věku, bude na něj pohlíženo jako by vydělával průměrnou mzdu v České republice. Reálně mu sice na účet nebude chodit nic, tedy kromě rodičovského příspěvku, ovšem v záznamech pro důchodové pojištění bude mít tato léta vedena jako náhradní dobu s ekvivalentem průměrného platu.

Tato novinka tak bude výhodná především pro ty, kdo mají nižší příjmy, jelikož v období péče o ratolesti si z hlediska důchodového spoření výrazně pomohou. Každopádně půjde o vyšší zápočet, než jaký je uplatňován dnes.

Čtěte také: Důchodci přijdou o tisíce korun. Stát definitivně rozhodl, už se o tom nebude diskutovat

Na druhou stranu je třeba říct, že to jen těžko nahradí onu pětistovku, kterou jste dostali rovnou. Každopádně se to bude vztahovat pouze na první dvě děti, jelikož každé třetí a další budou řešeny formou výchovného.

Foto: Shutterstock, zdroje: MPSV, Ministerstvo

Přečtěte celý článek