Vyhlášené restaurace v Přerově zejí prázdnotou, provozovatelé se sem nehrnou

před 2 měsíce 91

Petra Poláková-Uvírová

Klub Deníku

Vyhlášené přerovské restaurace, které lidé v minulosti rádi navštěvovali, jsou opuštěné. Už dva roky je zavřená restaurace v Městském domě, takže pohoštění během plesové sezony a kulturních akcí zajišťuje pouze cateringová firma. Od podzimu je navíc mimo provoz také oblíbená restaurace v parku Michalov, častý cíl rodinných výletů a návštěvníků promenádních koncertů. Park Michalov přitom právě letos slaví sto dvacet let od svého založení.

Městský důmZvětšit fotkuKliknutím zvětšíte Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 5 fotografií v galerii ›

Městský dům | Foto: Deník/Petra Poláková-Uvírová

Restauraci v Michalově má v nájmu od města přerovský pivovar Zubr. „Nájemce vypověděl smlouvu už po letní sezoně, protože mu to ekonomicky nevycházelo. Restaurace tedy není v provozu celou zimu. Do této doby jsme za něj nenašli adekvátní náhradu - hospodští to v dnešní době nemají jednoduché, trápí je ceny energií, ale potýkají se i se zvýšením DPH,“ vysvětluje Tomáš Pluháček, výrobně technický ředitel společnosti Pivovary CZ Group.

Oslavy bez piva snad nebudou

Pro město představuje uzavření restaurace mrzutost - chystá totiž oslavy 120. výročí založení parku Michalov. „Chceme, aby restaurace do léta fungovala - už z toho důvodu, že Michalov letos slaví 120 let a v parku budou probíhat oslavy. Náměstek primátora Miloslav Dohnal bude proto jednat s pivovarem Zubr o dalším pokračování provozování restaurace,“ nastínila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Osiřelá je už dva roky i restaurace Městského domu v Přerově

Návštěvníci plesů, koncertů a divadel jsou tak v době konání akcí odkázaní pouze na pohoštění v podobě chlebíčků nebo drobného občerstvení, které zajišťuje cateringová firma.

„Když si chce dát rodina, která dorazí na stužkovací ples, teplou večeři, tak má smůlu. Je složité vysvětlovat příbuzným, kteří na ples přijedou zdaleka, že si v tak honosném prostředí nemohou dát ani večeři. Dříve se během plesů chodívalo do restaurace a lidé si tam mohli v klidu popovídat,“ posteskl si jeden z návštěvníků.

Mohelnický závod Hella při Dnu otevřených dveří v roce 2018.

Klíčový dodavatel pro autoprůmysl. Mohelnická Hella oslavila 30 let

Restaurace v Městském domě je mimo provoz od 8. srpna roku 2022, a od té doby hledá město nového nájemce - prostřednictvím inzerátů s větším dosahem. „Zájem projevilo asi pět potenciálních provozovatelů, nechali si poslat materiály, prohlédli si restauraci, ale nakonec nikdo o pronájem nepožádal. Nabízíme přitom symbolický nájem ve výši 100 korun měsíčně s tím, že nájemce by si samozřejmě musel hradit služby s nájmem spojené, tedy elektřinu, vodu, úklid společných prostor a podobně,“ podotkla mluvčí Lenka Chalupová.

Koupí město hrochy?

Přerovští zastupitelé budou v nejbližší době řešit také další osud budovy restaurace U Hrochů, kterou chce město odkoupit za 13 milionů korun. „Je to nevzhledná budova v samotném centru Přerova, takže bychom ji chtěli opravit a dislokovat sem další část magistrátu,“ vysvětlil primátor města Petr Vrána (ANO).

Podepsaná je Zuzana Novotná nejen pod restaurací Paluba a Citro v Českých Budějovicích, ale také například pod interiérem hotelu a kavárny na Masarykově třídě v Hluboké nad Vltavou  penzionem a restaurací Štilec

Místa s atmosférou. Jen skládám hezké věci k sobě, říká interiérová designérka

Objekt těsně sousedí se zchátralou budovou na náměstí T. G. Masaryka 16, která prochází náročnou rekonstrukcí a vznikne zde nové sídlo magistrátu. V objektu U Hrochů byla dříve pivnice nebo kulečníková herna, ale jsou zde i sklady se zázemím.

Třináct milionů musí schválit zastupitelé

„Pokud by město tento objekt získalo, byl by opraven a zmodernizován tak, aby i zde mohla fungovat část magistrátu. Toto řešení by také umožnilo provedení celkové revitalizace severozápadní strany náměstí T. G. Masaryka,“ řekl primátor.

Předpokládaná cena za odkoupení se pohybuje kolem 13 milionů korun. Pokud záměr zastupitelé schválí, bude předmětem dalšího jednání.

Tento článek jste si mohli přečíst díky předplatnému Deník Klubu

Přečtěte celý článek