Výměna Langšádlové má podle politologů řešit upadající preference TOP 09

před 1 týden 22

foto Zleva končící ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová, předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci TOP 09 k podání demise ministryně Langšádlové, 25. dubna 2024, Praha.

Praha - Vládní TOP 09 chce podle politologů výměnou ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové řešit upadající preference. Za překvapivé na dotaz ČTK označili fakt, že strana současně nepředstavila náhradu. Pokud nástupcem Langšádlové nebude nějaká "celebrita z oblasti vědy", která okamžitě přitáhne pozornost, půjde podle nich pouze o plácnutí do vody bez valného smyslu.

Langšádlová oznámila rezignaci ve čtvrtek ráno. Zástupci vědecké komunity její činnost v anketě ČTK ocenili a zároveň vyjádřili obavu, že její demise pozdrží projednávané záležitosti. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové však dávala ministryně více úsilí do obsahové části práce než do prezentace navenek. Langšádlová řekla, že končí kvůli tomu, že svou práci neuměla lépe prodat a neměla "lajky".

Politolog Ladislav Mrklas z Cevro Institutu dnes ČTK řekl, že takové zdůvodnění působí u TOP 09 bizarně. "Zvlášť, když si uvědomíme, že TOP 09 zakládali Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, což byli hodnotově ukotvení politici. Pokud má nyní podat ministryně demisi, protože má málo lajků, tak u strany tohoto intelektuálního typu, která by měla být stranou nějakých společenských elit, je to dost pozoruhodná záležitost," uvedl.

Politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Aleš Michal považuje za hlavní důvod k výměně Langšádlové upadající preference TOP 09, které nedosahují pěti procent potřebných pro vstup do Sněmovny. "Z fungování v rámci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) sice TOP 09 dlouhodobě profituje co do volebních výsledků, zároveň však vedle ODS ztrácí témata i mediální atraktivitu. To je pro tak malou stranu celkem zásadní problém," uvedl dnes na dotaz ČTK.

Mrklas by čekal, že TOP 09 bude mít při výměně alespoň jasno, koho do úřadu nasadí. Strana to zatím neoznámila. "A že ten, koho tam chce dát, bude nějaká celebrita z oblasti vědy. Že přitáhnou bývalého rektora, šéfa Akademie věd, úspěšného vědce, který má díky svému jménu šanci strhnout pozornost. Pokud to bude neznámý kariérní politik, tak nechápu, proč to TOP 09 vůbec dělá," sdělil ČTK. Jestli nástupce Langšádlové nebude někdo s jasnou vizí a s připravenou "mediální ofenzivou", půjde podle něj jen o plácnutí do vody.

Také Michal míní, že novým ministrem by měl být někdo mediálně zdatný, kdo bude obratně komunikovat s médii a lépe prodávat svou práci, pokud je hlavním důvodem konce Langšádlové neviditelnost. Zatímco Langšádlová má například na síti X přes 7000 sledujících, její médii nejčastěji zmiňovaný potenciální nástupce, poslanec Matěj Ondřej Havel, má sledujících kolem 1770.

TOP 09 má kromě Langšádlové ve vládě ještě vicepremiéra a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. "Za chybu bych to tedy apriorně neoznačil, rozhodně to však pozici strany nepřidává," uvedl Michal. TOP 09 ale nemohla kvůli své pozici v povolebních vyjednáváních mířit na silné resorty, dodal. Mrklas připomněl, že jako kompenzaci dostala strana pro Pekarovou Adamovou funkci šéfky Sněmovny, která patří mezi nejvyšší ústavní pozice a je dost viditelná. "Zdravotnictví je taková past, těžko tam může kdokoliv dlouhodobě uspět," konstatoval.

Přečtěte celý článek