Vysokoškoláci v USA demonstrují proti válce v Pásmu Gazy. Policie zadržela nejméně 34 protestujících

před 1 týden 32

Ve Spojených státech pokračují protesty vysokoškolských studentů proti válce v Pásmu Gazy. Policie na Texaské univerzitě v noci na čtvrtek zatkla nejméně 34 z nich. Rektor Jay Hartzell řekl, že univerzita respektuje svobodu projevu, podnikne ale všechny kroky, aby zajistila výuku bez přerušení. Policie proti studentským demonstracím zasahovala na mnoha dalších vysokých školách napříč USA.

Washington 23:49 25. dubna 2024

Policie obklopuje studenty protestující na podporu Palestinců na Univerzitě v Jižní Kalifornie

Policie obklopuje studenty protestující na podporu Palestinců na Univerzitě v Jižní Kalifornie | Foto: Zaydee Sanchez | Zdroj: Reuters

Studenti chtějí, aby školy přerušily finanční vazby s Izraelem a také s firmami, které podporují izraelské operace v Pásmu Gazy. Většinu protestů svolaly univerzitní spolky, první takovou masivní demonstraci uspořádaly minulý týden na Kolumbijské univerzitě. Nyní se protestuje na desítkách škol po celých Spojených státech.

Izrael informoval Egypt o přípravě pozemní operace v Rafáhu. Věří, že zničí poslední baštu Hamásu

Číst článek

Protestní tábory jsou nyní třeba na univerzitách Harvard, Brown, Michigan nebo na Massachusettském technologickém institutu, ale také třeba na Yaleu.

Protestující studenti v areálech kampusů vytvořili nelegální stanová městečka, která odmítají opustit.

Kempování na univerzitách ale podle vedení škol porušuje tamní pravidla. Na mnoha místech protesty navíc výrazně ovlivnily výuku. Kolumbijská univerzita v pondělí musela zavést distanční výuku, přístup do areálu omezila i Univerzita Jižní Kalifornie v Los Angeles.

Rektoři proto vyzvali studenty, aby tábory vyklidili, a když výzvu neuposlechli, přišel na řadu zásah policie. Je ale důležité říct, že vedení škol z nepokojů neobviňuje přímo své studenty. Rektorka Kolumbijské univerzity Nemat Shafiková podle BBC uvedla, že protesty „vyostřili a zneužili“ jednotlivci, kteří na škole nestudují a v areálu kampusu pouze prosazují vlastní zájmy.

Někteří z vyučujících na dotčených univerzitách se pak ohradili proti policejním zásahům vůči studentům, dodává americký list The Washington Post.

‚Přestaňte s tímhle nesmyslem‘

Ohnisko protestů, tedy Kolumbijskou univerzitu, ve středu navštívil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, který se staví proti demonstracím.

„Můj vzkaz všem studentům, co protestují v táborech, je: Přestaňte s tímhle nesmyslem a vraťte se do tříd,“ prohlásil Johnson.

Izrael půl roku vyhrává v Pásmu Gazy bitvy. Hrozí ale, že celou válku prohraje

Číst článek

Pokud chceme debatovat o jednotlivostech, tak nezastrašujte své spolužáky a nebraňte jim chodit do škol. To přece není správné. Nemůžeme dopustit, aby se na našich kampusech šířila nenávist a antisemitismus. Musíme to zastavit. Kdo se dopustí násilí, by měli být zatčeni. Jsem tu dnes se svými kolegy, abych vyzval rektorku Shafikovou k rezignaci, pokud nedokáže okamžitě přinést pořádek do tohoto chaosu,“ zdůraznil.

Johnsonova návštěva měla podle jeho slov podpořit židovské studenty zastrašované některými protiizraelskými demonstranty. Protestující ale opakovaně výpady proti konkrétním lidem odmítají. Jejich cílem je vyjádřit nesouhlas s Izraelem a jeho kroky, ne s židovskou komunitou.

Stany v táboře na Emerson College v Bostonu | Foto: Brian Snyder | Zdroj: Reuters

Bára Vránová

Přečtěte celý článek