Vyšší odvody pro bezdětné štěpí koalici. Bartoš i Nerudová ostře cupují návrh lidovců

před 1 týden 31

Lidovecký návrh počítá s tím, aby se bezdětným nad 35 let sazba zvedla z nynějších 7,1 procenta na 9,1 procenta z hrubého výdělku. Rodičům tří a více dětí by měla naopak klesnout na 5,1 procenta a rodičům se dvěma dětmi na 6,1 procenta. Bezdětným do 35 let, rodičům s jedním dítětem by zůstaly odvody 7,1 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Mladá zpěvačka zemřela přímo při vystoupení. Šlápla si na dlouhé šaty a už se neprobrala

Proti návrhu se ale ostře ohradil Pirát Ivan Bartoš. „Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není. Tyto kroky nejsou jen kontroverzní, ale taky nefunkční a k vyšší porodnosti opravdu nepovedou,“ uvedl Bartoš v reakci na lidovecký návrh.

K ministru pro místní rozvoj se s kritikou přidala i neúspěšná kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová. „Stát má zasahovat do života lidem co nejméně. Nesouhlasím s vyššími odvody pro bezdětné. Mít, či nemít děti je svobodné rozhodnutí každého. Není povinností mít potomky. Politici mají vytvářet pro rodičovství co nejlepší podmínky, nikoliv manžele/partnery trestat za to, že je nemají,“ uvedla kandidátka hnutí STAN do europarlamentu.

Připravujeme podrobnosti.

Přečtěte celý článek