Asi třicet dosud nikde nezveřejněných snímků kapely Rolling Stones vystavuje galerie v Londýně. Autorem přes půl století starých fotografií je britský fotograf Tony Sanchez, který měl tehdy ke kapele velice blízko. Sbírku zpřístupnili teprve Sanchezovi vnuci, kteří fotografie našli na půdě a rozhodli se je zveřejnit.

Londýn 23:43 29. února 2024

Tony Sanchez dělal osm let fotografa a asistenta kytaristovi kapely Keithu Richardsovi, od kterého si mimo jiné vysloužil přezdívku „Španělský Tony“.

‚Nové album, nová hudba, nová éra.‘ The Rolling Stones po sedmi letech vydají další desku

Číst článek

Mezi často neformálními černobílými i barevnými fotkami jsou snímky Keitha Richardse a jeho motorky nebo záběry ze studia, když Rolling Stones nahrávali album Beggars Banquet z roku 1968, u kterého se Sanchezovi snímky objevily na přebalu alba.

Tony Sanchez dokumentoval i pobyt kapely v jižní Francii, kam se začátkem 70. Let přesunula kvůli britské daňové politice. Některé z fotek jsou zveřejněné i na serveru BBC nebo na webu J/M Gallery, která výstavu pořádá.

„Španělský Tony“ vydal koncem 70. let knížku o své éře prožité se Stouny, ale vložil do ní pouze pár fotek. Kam se poděly zbylé snímky, bylo tehdy záhadou.

Britský deník The Telegraph to vysvětluje tak, že po smrti Sancheze v roce 2000 zdědil fotografie jeho syn Steve, se kterým měl ale kytarista údajně komplikované vztahy. Steve svým dětem o sbírce řekl až na sklonku života.

Teprve fotografovi vnuci Nick a Matt Sanchezovi pak snímky našli na půdě a rozhodli se je zveřejnit. Výstava v londýnské galerii potrvá do 5. března.

Helena Berková, eza

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko Guterres a desítky zemí. Von der Leyenová dorazila do Kyjeva

  2. Výstava v Londýně odkryla neznámé snímky Rolling Stones. Fotograf Sanchez doprovázel kapelu i ve studiu

  3. Kuba poprvé požádala o pomoc OSN. Světový potravinový program na ostrov dodá sušené mléko

  4. Požár v bangladéšské Dháce má nejméně 45 obětí, 70 lidí hasiči zachránili. Hořet začalo v restauraci

  5. Nevidíme náznaky Ruského jaderného útoku. Putin by neměl takto mluvit, řekl mluvčí americké diplomacie

  6. Evropská unie je jedno z mála témat, na které Češi nejsou experty, glosuje sociolog Martin Buchtík

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme