Výstava Ypsilonka! připomíná 60 let divadla fotografiemi, písněmi či plakáty

před 1 měsíc 47

foto TK k retrospektivní výstavě 60. výročí založení divadla Ypsilonka a šedesátileté historii legendární české divadelní scény Studio Ypsilon. Ředitel Studia Ypsilon Jan Schmid, 18. březen 2024, Praha.

Praha - Výstava k 60. výročí Studia Ypsilon v pražském Domě fotografie v Revoluční ulici připomíná historii divadla skrze archivní fotografie, plakáty zakladatele a ředitele scény Jana Schmida, ale i formou audioprůvodce se zvukovými záznamy hudebních výstupů. Výstavu Ypsilonka!, kterou připravilo divadlo ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy, bude možné zhlédnout od 19. března do 19. května. Podle Schmida je svobodná historie tvorby divadla zázrak, řekl na dnešní tiskové konferenci k výstavě.

"Je to zadostiučinění, hlavně pro mě. Ypsilonka, jak pamatuji, vždycky existovala pod takovým deštníkem svobody, což považuji za zázrak si to vždycky udržet," řekl Schmid k historii divadla. Dodal, že nikdy nechtěl dělat populární divadlo. "To mě ani nebavilo. Ale aby člověk odcházel z toho divadla a měl pocit, že se s tím, co zažil, opravdu sžil," řekl ČTK ředitel Ypsilonky.

První část výstavy tvoří několik set fotografií z inscenací, uspořádané chronologicky po jednotlivých vývojových etapách divadla. Na snímcích se objevují téměř všichni, kdo divadlem prošli či s ním spolupracovali. Retrospektivu zpestřuje zvukový průvodce, který nabízí 83 hudebních či vzpomínkových zvukových zastavení. Součástí výstavy je také interaktivní mapa k současnému představení Spálená 16 a promítání televizních dokumentů o Studiu Ypsilon.

Druhou část výstavy tvoří Schmidovy plakáty k inscenacím, které vytvořil pro všechny ypsilonské inscenace, kromě první Encyklopedické heslo XX. Jeho nezaměnitelný rukopis úzce provázaný s ypsilonskou poetikou se tak stal součástí vizuální image divadla. "Je to hold, pocta jeho výtvarnému umu. Je to unikum, a to nejen českých měřítek. Máme před sebou kontinuální řadu plakátů Jana Schmida, které tvořil 60 let pro jednu scénu," řekla kurátorka výstavy Eva Kulová.

Schmid uvedl, že zatím není čas na pouhé vzpomínání. "Vždycky mám rád tvorbu, kterou dělám a která právě je teď a staví mě před nějaký problém. Ten je často neřešitelný, ale tím si je v podstatě vždycky nějak podobný. Nějaká nostalgie tam je, že jsme byli mladí, ale to je všechno. Rád bych tvořil dál, mám ještě nějaké věci připravené, které i dějiny samy nabízejí, třeba 90. léta v této zemi, která nejsou moc zpracovaná," řekl Schmid.

Studio Ypsilon vzniklo v Liberci roku 1963 jako nezávislá divadelní experimentální skupina, kterou založil Jan Schmid, od počátku až dosud vedoucí souboru, tvůrce stylu a poetiky Ypsilonu. Tvůrčí metodou je v Ypsilonu od počátku kolektivní improvizace, programově se pracuje s řízenou náhodou a neukončeností. Od konce roku 1978 Studio Ypsilon sídlí v Praze, v raně funkcionalistickém Paláci Olympic ve Spálené 16.

Přečtěte celý článek