VÝSTRAHA: Noční mrazy udeří v celém Česku. Škody na úrodě budou rozsáhlé, varují experti

před 1 týden 29

Již dříve meteorologové varovali, že v noci na pátek hrozí přízemní mráz na celém území. Noční mrazy se v Česku objevují zhruba v posledním týdnu, poškozují vegetaci, ovocnáři tak sčítají škody. Podle meteorologů by noc na sobotu měla být v tomto týdnu poslední s teplotami pod nulou, nadcházející noci už budou teplejší.

ČTĚTE TAKÉ: Bleskové záplavy v Dubaji byly vidět až z vesmíru. Snímky potopy pořídila družice NASA

Meteorologové uvedli, že se prodlužuje výstraha před mrazem ve vegetačním období až do soboty 27. dubna. Týká se to především oblasti jihozápadních Čech. Sdělili, že teploty v noci na pátek budou ve dvou metrech nad zemí klesat na většině území pod nulu. Při zemi bude mrznout téměř všude.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby mají charakter silných celonočních mrazů. Škody na úrodě ovoce budou rozsáhlé, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Noc na sobotu bude podle meteorologů poslední s teplotami pod nulou. Další noci už budou teplejší a oteplí se i přes den. Ve čtvrtek bude ještě do 10 stupňů Celsia. V pátek se teploty vyšplhají na 12 až 16 °C, o víkendu pak přesáhnou 20 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mrazy ve velké míře poničily úrodu

Přečtěte celý článek