Vystrčil: Praha by mohla být opět místem běloruské exilové vlády

před 1 měsíc 31

foto Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská odhalila pamětní desku humanisty a lékaře Františka Skoriny, 24. března 2024, Praha. PC

Praha - Praha by mohla být podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) po 100 letech opět místem pro působení běloruské exilové vlády. Vystrčil to dnes uvedl při pietním aktu, kdy spolu s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou na Olšanských hřbitovech uctili památku dvou běloruských exilových prezidentů, kteří v české metropoli působili v první polovině minulého století po obsazení své země bolševickým Ruskem.

Předseda Senátu uvedl, že v Praze našla v letech 1923 až 1945 azyl běloruská exilová vláda. "Jsem přesvědčen, že i dneska by to měla být Praha, Česká republika, která poskytne běloruské exilové vládě prostor pro to, aby mohla pracovat pro svobodné Bělorusko," řekl Vystrčil. Uvedl to v souvislosti s tím, že Cichanouská v rámci své nynější návštěvy již otevřela v české metropoli Kancelář demokratických sil Běloruska v ČR.

Současný režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka je podle Vystrčila diktátorský, uzurpátorský, který svou brutalitu ještě zvyšuje zásluhou podpory režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. "Je povinností svobodných demokratických zemí, je v jejich bytostném zájmu, aby pomáhaly návratu svobody a demokracie do zemí, kde po tom lidé touží, ale nemohou to říci nahlas," uvedl předseda Senátu. Pokud podle něho bude lidem chybět odvaha a ochota vzdát se svého pohodlí, "tak nevyhrajeme, protože totalitě na lidském životě nezáleží".

Cichanouská poděkovala nejen České republice, ale celému svobodnému světu za pomoc a podporu snaze svobodomyslným Bělorusům získat pro svou zemi znovu nezávislost a zakotvit ji v evropských strukturách. Spolu s Vystrčilem pak položila kytice červených a bílých růží v historických běloruských barvách na hroby prvního prezidenta Rady Běloruské lidové republiky Petra Krečeuského a jeho nástupce Vasila Zacharky.

Cichanouskou dnes v Praze ještě čeká také setkání s prezidentem Petrem Pavlem, předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Večer se pak zúčastní na filmovém festivalu Jeden svět premiéry filmu Náhodou prezidentkou, který mapuje její život.

Cichanouská, která žije v exilu v Litvě, v roce 2020 kandidovala na prezidentku místo svého manžela blogera Sjarheje Cichanouského. Ten byl v roce 2021 odsouzen k 18 letům vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Jí v nepřítomnosti soud loni v březnu uložil 15 let vězení. Vinní ji ze spiknutí za účelem neústavního převzetí moci, což označila za pomstu Lukašenkova režimu.

Přečtěte celý článek