Mé vítězství je projevem ‚důvěry‘ a ‚naděje‘, vzkázal Putin v projevu k průběžným výsledkům voleb

před 1 měsíc 34

Prezident Vladimir Putin ve svém prvním vyjádření po v neděli skončených prezidentských volbách uvedl, že jeho vítězství ukázalo, že Rusko se ubírá správnou cestou. Umožní také Rusku „upevnit společnost“ a stát se silnějším a efektivnějším. Za prioritu označil pokračování války proti Ukrajině a posílení armády, informují zahraniční média.

Moskva 23:27 17. března 2024

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Evgenia Novozhenina | Zdroj: Reuters

Povolební průzkumy i průběžné výsledky ukazují na drtivé vítězství Putina, který v hlasování nečelil žádné skutečné konkurenci. Po sečtení asi 60 procent okrsků současná hlava státu jasně vede se ziskem 87 procent hlasů a směřuje tak k již pátému období v prezidentském úřadě. Řada zemí včetně USA, Ukrajiny nebo Česka volby bez účasti opozice odsoudily.

Tlak Putina na Rusy je dramatický. V dalších letech může zavést sociální rating jako v Číně, tvrdí expertka

Číst článek

V projevu Putin poděkoval za účast v prezidentských volbách ruským občanům a zejména vojákům. Vítězství je podle něj projevem „důvěry“ a „naděje“, kterou do něj společnost vkládá. Nikdo podle něj Rusko nedokáže porazit, pokud bude „konsolidované“.

Prioritou pokračujícího prezidentství bude podle Putina posílení armády a splnění úkolů spojených se speciální vojenskou operací, jak Moskva oficiálně nazývá svou plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. Rusko v agresi pokračuje třetím rokem a podle Putina ruské jednotky mají na bojišti iniciativu a každý den si připisují územní zisky, uvedla agentura Reuters.

Ruský prezident nenaznačil žádnou změnu dosavadní strategie. Podle Reuters uvedl, že Rusko zváží, s kým bude jednat o míru na Ukrajině. Neurčitě se vyjádřil také k francouzskému návrhu klidu zbraní v době letní olympiády a varoval, že nasazení západních jednotek na Ukrajině by svět přivedlo na pokraj třetí světové války.

Ve svém vystoupení také zmínil zesnulého opozičního předáka Alexeje Navalného, který v únoru zemřel v trestanecké kolonii. Před kamerami vyslovil jeho jméno, což podle zahraničních novinářů nikdy nedělal. Jeho smrt, za kterou podle Západu může právě šéf Kremlu, označil za „tragickou událost“.

Také potvrdil, že před Navalného smrtí se jednalo o tom, že by mohl být součástí výměny vězňů, což už v únoru uvedl tým zesnulého opozičníka. Putin řekl, že podporoval myšlenku jeho výměny za „jisté osoby, které se nachází ve vězeňských zařízeních v západních státech“, uvedla agentura AFP. Podmínkou podle něj bylo, že se Navalnyj nebude moci do Ruska vrátit.

ČTK

Přečtěte celý článek