Jak s hodinkami Garmin přesně měřit HRV. Lépe, než to dělají samy

před 1 měsíc 49

Hodinky a sporttestery Garmin umí měřit HRV. To je zkratka z anglického Heart Rate Variability, česky se tato metrika překládá jako variabilita srdeční frekvence a sledují se při ní rozdílné časové intervaly mezi dvěma srdečními stahy.

Tato variabilita totiž odráží aktuální stav autonomního nervového systému člověka. Pravidelné sledování HRV může odhalit informace o zdraví a kondici, sportovcům poradí, jak jsou připraveni na trénink.

Klepněte pro větší obrázek 
Takhle Garmin ukazuje HRV v hodinkách: mezi stručnými doplňky • sedmidenní průměr vztažený k vašim dlouhodobým výsledkům • průběh nočního HRV • v denním grafu pro poslední čtyři týdny

Jenže měření a interpretace HRV není úplně jednoduchá věc, pokud mají výsledky k něčemu být. K tomu, jak s touto metrikou hodinky Garmin pracují, můžeme mít určité výhrady, ale existuje způsob, jak s nimi HRV měřit i jinak: víc kontrolovaně a s použitelnějšími výsledky. Dá se k tomu využít jedna z aktivit v hodinkách, na kterou jste možná po vyzkoušení zapomněli, pokud jste ji vůbec objevili.

Tři podmínky, aby to mělo smysl

Napřed ještě trocha teorie, je tady potřeba. Aby měření HRV odráželo stav autonomního nervového systému (ANS), je potřeba splnit několik podmínek:

  • Správný snímač
  • Správný postup měření
  • Správný způsob zpracování dat

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

Po přihlášení můžete také
diskutovat pod články

V pokračování článku také najdete

HRV je velmi citlivé na sebemenší externí vlivy. Jak se tomu vyhnout?

Proč měření během noci není ideální.

Jak s hodinkami Garmin měřit HRV lépe.

A jestli to stejným způsobem dokážou Apple Watch.

Přečtěte celý článek