Výzvy USA jsou falešné. Ukrajina bude v útocích na ruské ropné rafinérie pokračovat, vzkázal Kyjev

před 1 měsíc 32

Ukrajina odmítla tvrzení, že údery na ruské ropné rafinerie riskuje spojenectví se západními partnery spojenců. Kyjev navíc trvá na dalším pokračování v útocích na ruské ropné rafinerie, přičemž Mychajlo Podoljak označil zprávy o výzvě USA k zastavení těchto útoků za falešné.

Britský deník Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že USA požádaly Ukrajinu, aby přestala s útoky na ruské rafinerie. Washington se podle nich obává, že nálety dronů na ruskou ropnou infrastrukturu by mohly vést ke zvýšení světových cen ropy a také vyprovokovat Moskvu k odvetným akcím.

Ukrajina ovšem zprávy popírá. Poradce úřadu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak totiž uvedl, že vláda žádné telefonáty ze Spojených států, kterými by USA Ukrajinu žádaly, aby zastavila útoky na ruskou energetickou infrastrukturu, neobdržela. Podoljakovu reakci serveru POLITICO zaslal úřad ukrajinského ministra energetiky Germana Galuščenka,

Podoljak dokonce označil zprávy o americké kritice útoků za „falešné informace“ a dodal, že „Ukrajina palivovou infrastrukturu v Rusku zničí“.

German Galuščenko také uvedl, že o takových zprávách nikdy neslyšel. „Mám hodně kontaktů s ministry energetiky v Evropě a nikdy jsem tyto zprávy neslyšel,“ řekl a dodal, že jeho protějšky na jiných evropských ministerstvech energetiky si zatím nestěžovaly, že ukrajinské zaměření na ruskou ropnou infrastrukturu rozvíří energetické trhy.

Podle Galuščenka jsou ukrajinské útoky na ruskou energetickou infrastrukturu vzhledem k akcím Ruska „spravedlivé“, přičemž podotkl, že vojenské plány nejsou jeho oblastí. Řekl to poté, co Rusko zahájilo jeden ze svých největších útoků za dva roky války na Ukrajině, při kterém vyřadilo z provozu elektrickou infrastrukturu, čímž podle odhadů nechalo bez proudu více než milion Ukrajinců.

Informaci vyvrátil i hlavní ekonomický poradce Zelenského Oleg Ustenko. „Všechny tyto ‚nehody‘ v ruských rafineriích neznamenají, že Rusko není schopno pokračovat ve vývozu ropy… Pokud budou rafinérie zastaveny, bude na mezinárodní trh větší dodávka nerafinované ropy. Pokud Rusové nebudou schopni rafinovat ropu na domácím trhu, znamená to, že nebudou schopni získat dostatek hotovosti – a to je jediné, na čem jim záleží, protože v této válce musí pokračovat,“ vysvětlil.

Ze strany Spojených států je zatím ticho, Bílý dům zatím na otázku, zda tedy požádal Ukrajinu, aby útoky na energetickou infrastrukturu zastavila kvůli obavám z dopadů na ceny paliv, odmítl odpovědět. „Dlouho jsme říkali, že nepodporujeme ani neumožňujeme útoky uvnitř Ruska,“ uvedl pro POLITICO v reakci na žádost o komentář představitel americké administrativy, který ovšem nemá oprávnění vydávat prohlášení. „To, co děláme, je, že pomáháme Ukrajině bránit se proti ruské agresi,“ dodal.

Přečtěte celý článek