Konec války? Petr Pavel popsal, za jakých podmínek by se dalo jednat s Ruskem

před 1 měsíc 45

Konec války? Petr Pavel popsal, za jakých podmínek by se dalo jednat s Ruskem; Zdroj foto: Vojtěch Gross

Válka na Ukrajině podle prezidenta Pavla buďto skončí porážkou jedné z válčících stran, nebo vyčerpáním a vědomím, že ani jedna ze stran už nemůže dosáhnout úplně svých cílů. "My nyní podporujeme Ukrajinu v dosažení jejich cílů, to znamená obnovení plné suverenity, ale jsme si realisticky vědomi, že to není úplně možné v krátkodobém horizontu. Je ale možné dostat se do situace, že Rusko nebude schopné dosáhnout svých cílů, a tím pádem si uvědomí, že válka nikam nevede," vysvětluje v rozhovoru se Zuzanou Tvarůžkovou.

Dle prezidentova odhadu může přijít moment, kdy bude Moskvě i Kyjevu jasné, že pokračování konfliktu znamená jenom další výdaje, utrpení a ztráty bez dosažení úspěchu. "Poté mohou být nakloněni k nějakému jednání a pak to bude o úspěchu diplomacie, jaký kompromis se podaří vyjednat," doplňuje prezident, podle kterého nelze začít vyjednávat v době, kdy Rusko evidentně věří, že svých cílů dosáhnout stále může.

Než situace dospěje do takového bodu, může to podle Pavla trvat ještě dlouhou dobu. Obě strany podle něj už v tuto chvíli výrazně krvácí jak ekonomicky, tak škodami i ztrátami na životech, a to jak vojáků, tak civilistů. "Taková situace se i v Rusku začíná promítat velice negativně," uzavírá.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu níže nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci. Jaká byla jeho hlavní témata?

0:40-2:35 Jakou knihu prezident Petr Pavel naposledy přečetl? Kdo jsou jeho oblíbení autoři a myslitelé a proč se poslední dobou věnuje literatuře faktu?

2:35-4:46 O tom, že nikdy neměl ambici být prezidentem všech. Proč pro něj není jednoduché být moderátorem názorově rozdělených stran a že je tahle role těžší, než si představoval.

4:46-13:38 Co si myslí o klesající důvěře veřejnosti ve sněmovnu, vládu i v roli prezidenta? V čem podle Petra Pavla tkví problém klesající důvěry u kabinetu Petra Fialy a jaká konkrétní témata k nízké důvěře mohla vést?

13:38-18:54 Jak často mluví prezident Pavel se zástupci opozice a jaký je jeho vztah s Andrejem Babišem? Co si prezident myslí o uniknutí e-mailu, ve kterém Babiš poptává informace na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského?

18:54-24:13 Má premiérovo rozhodnutí o pozastavení vládních konzultací se slovenskou vládou prezidentovu podporu? Co takové gesto vůbec znamená pro česko-slovenské vztahy? Jaký má Petr Pavel názor na setkání slovenského ministra zahraničních věcí Juraja Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem?

24:13-36:23 V jakém případě by prezident Pavel podpořil přítomnost českých vojáků na území Ukrajiny? Vidí v dohledné době možnost jednání Ukrajiny a Ruska o ukončení války? Za jaké situace podle něj mohou podobná jednání začít?

36:23-44:02 Zklidnila se po personálních změnách situace v prezidentské kanceláři? Proč podle prezidenta Petra Pavla nebyly tyhle změny nic neobvyklého a jakou roli má teď ve vztahu k prezidentovi Petr Kolář?

44:02-45:45 Má prezident Petr Pavel kolem sebe i lidi, kteří se nebojí být vůči němu kritičtí? Koho například?

Přečtěte celý článek