V Pásmu Gazy zemřelo od října kvůli válce přes 31.341 Palestinců, uvedl Hamás

před 1 měsíc 39

foto Ilustrační foto - Izraelský tank u hranic s Pásmem Gazy, 13. února 2024.

Gaza - Ve válce v Pásmu Gazy, která začala loni 7. října teroristickým útokem palestinského hnutí Hamás na Izrael, zemřelo už nejméně 31.341 Palestinců, z toho 69 za posledních 24 hodin. Informovaly o tom dnes podle agentury Reuters úřady v Gaze ovládané Hamásem. Přes 73.130 Palestinců bylo podle téhož zdroje zraněno.

Většina palestinských obětí jsou podle Hamásu ženy, děti a mladiství. Informace Hamásu nelze v době bojů nezávisle ověřit, podle řady expertů ale více méně odpovídají realitě. Údaje nerozlišují mezi civilisty a palestinskými bojovníky, kterých podle Izraele jeho armáda zabila na 13.000.

Při útoku Hamásu na Izrael ze 7. října palestinští ozbrojenci zabili na 1200 lidí a asi 250 osob unesli, z toho na 130 stále zadržují. Nejméně tři desítky rukojmích už ale nežijí, odhadují izraelské tajné služby.

Masivní izraelské bombardování a pozemní operace v Pásmu Gazy způsobily humanitární krizi, která hrozí hladomorem. Mezinárodní společenství proto v posledních týdnech zvýšilo tlak na Izrael, aby zajistil větší dodávky humanitární pomoci.

Dnes by mohla k pobřeží Gazy dorazit první loď v rámci námořního humanitárního koridoru. Plavidlo španělské nevládní organizace Open Arms vyrazilo tento týden z Kypru a veze 200 tun potravin. Dodávky přes moře ale podle nevládních organizací nebudou stačit, nejdůležitější je pomoc pozemní cestou.

Humanitární krize může podle nevládních organizací přerůst v katastrofu, pokud izraelská armáda zahájí ofenzivu i na jihu v oblasti Rafáhu, kam před boji utekl přes milion lidí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který označil za cíl izraelské ofenzivy úplné zničení Hamásu, i tento týden zopakoval, že armáda do Rafáhu, který už několik měsíců ostřeluje, vstoupí.

Přečtěte celý článek