Xaver si zval hosty hlásající názory milé Kremlu. Tak ať se nediví, když je označen za proruského

před 2 týdny 28

NÁZOR / Herec Tomáš Měcháček se nemusí omlouvat stanici XTV, spojené s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým, za svůj výrok, že je stanice proruská a že ji financují Rusové. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze. Původně soud rozhodl, že se omluvit musí. Je to dobře, protože drzost všelijakých rozpatlávačů pravdy už je i tak dost velká, a ještě se jim muset omlouvat by bylo příliš.

Co herec provedl, že ho hnali k soudu? Měcháček v rozhovoru s „Xaverem“ Veselým loni v červnu v regionálním vysílání Českého rozhlasu prohlásil, že projekt financují Rusové. „Třeba ta vaše XTV, když jsem se na to koukal, to patří nějakýmu pětadvacetiletýmu mladýmu klukovi, ale já jsem slyšel, nemám to potvrzený, že to platěj Rusové, respektive ruská rozvědka. Rozumíte. To je přece strašný. Ti, co zabili dva lidi teďka ve Vrběticích, platěj vaši televizi,“ řekl v pořadu Xaver a host.

Jednatel XTV Jakub Černý zažaloval Měcháčka pro poškození pověsti právnické osoby, a když první soud dopadl podle představ XTV, dal najevo své potěšení.

„Rozhodnutí soudu nám udělalo radost. Zatím jsme neobdrželi písemný rozsudek, proto blíže komentovat nemohu. Vnímáme rozhodnutí soudu jako připomenutí toho, že není možné druhé beztrestně očerňovat, a to zcela bez důvodu,“ napsal Černý webu Mediář.

Měcháček se k žalobě předtím vyjadřoval v DVTV. „Nemůžu momentálně (své tvrzení) dokázat, ale pokusím se o to,“ řekl herec. Vysvětluje, že se chtěl vymezit především proti působení Veselého v Českém rozhlase.

V červenci 2021 Měcháček pro FORUM 24 prohlásil, že svůj výrok mínil jako nadsázku, a že kdyby byl lépe připraven, formuloval by to jinak. Že nemá Veselý ve vysílání veřejnoprávního média co dělat, si ale myslí stále.

Pokud jde o vlastnictví XTV, bylo skutečně tehdy dost zahaleno mlhou. V obchodním rejstříku bylo uvedeno, že společníkem XTV s.r.o. je akciová společnost PowerMind. Ta má 100 akcií na jméno a to jméno jaksi nelze v obchodním rejstříku najít.

Nejdřív by bylo dobré si ujasnit, co se myslí výrazem „proruský“. Neznamená to v běžné řeči člověka, který má rád Puškinovy básně nebo pirožky. Znamená to prokremelský, tedy jednající v zájmu dnešního režimu Vladimira Putina, nikoli obdivovatele kremelského paláce jakožto stavby. Proruský či prokremelský jedinec vystupuje tak, že je to v souladu s domácí a zahraniční politikou Ruské federace.

Dá se celkem přesně vyjmenovat, co to znamená. V tomto smyslu proruský mluvčí kritizuje dodávky zbraní Ukrajině a sankce uvalené na Rusko po anexi Krymu a vpádu na Ukrajinu. Dožaduje se vystoupení Česka z Evropské unie a NATO a líbí se mu představa rozpadu EU a jásá nad každým dílčím problémem, který NATO má. Vzbuzuje negativní pocity vůči Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům. Líčí unii a Česko jako místo nesvobody a cenzury. Projevuje sympatie vůči kolaborantům, jako jsou Robert Fico a Viktor Orbán, a dožaduje se mírových jednání, byť Rusko nedává nijak najevo, že o nějaká stojí.

Luboš Veselý si zval do svého pořadu celou sérii lidí, kteří právě takové názory hlásali, Miloš Zeman byl nejvýše postavený z nich, a sám se k tomu také přidával.

„Ptám se sám sebe, zda kauza Vrbětice není náhodou podobná historce s agentem, který přijel otrávit pražské starosty. Napsal to časopis Respekt, aby se později ukázalo, že to nebyla pravda. Říkám si, že na základě právě této blamáže můžeme vidět, že kauza Vrbětice je děravá,“ mínil „Xaver“ v rozhovoru pro časopis Týden.

No jasně, když do Česka přijedou Čepiga s Miškinem s falešnými pasy a pak se pod dalšími falešnými jmény dožadují vstupu do muničního areálu, kde to pak bouchlo, to je typické spiknutí v režii BIS.

Luboš Xaver Veselý musí sám nejlépe vědět, proč takové věci dělá, ale dělá věci divné a je namístě to tak pojmenovat.

Přečtěte celý článek