Z budovy historické burzy v Kodani, kterou v úterý zachvátil požár, se podařilo zachránit 99 procent uměleckých předmětů. Řekl to šéf Dánské obchodní komory Brian Mikkelsen, informovala v sobotu agentura DPA. V pátek začali dělníci odstraňovat lešení, které renesanční budovu ze 17. století obklopovalo kvůli rekonstrukci už před požárem; tyto práce pokračovaly i v sobotu.

Kodaň 21:24 20. dubna 2024

Zřítila se hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy

Příčina požáru kodaňské burzy je zatím nejasná | Foto: Tom Little | Zdroj: Reuters

Renesanční budovu burzy zachvátil v úterý rozsáhlý požár, při němž se zřítila věž a propadla se také část střechy. Ve čtvrtek večer se v postižené části objektu zřítila i hlavní fasáda a spolu s ní spadlo těžké lešení. Příčina požáru je zatím nejasná.

Stalo se to, čeho jsme se obávali, říkají hasiči. Zřítila se hlavní fasáda 400 let staré kodaňské burzy

Číst článek

V budově byly před požárem mimo jiné umělecké sbírky. Podle šéfa Dánské obchodní komory, která budovu vlastní, se naprostou většinu uměleckých artefaktů podařilo zachránit.

Dánská média v úterý zveřejnila řadu záběrů, na kterých lidé vynášeli z renesanční budovy velké obrazy a další předměty, aby je zachránili před plameny.

Zbytky lešení, které obklopovalo burzu, rozebírá nyní několik strojů, práce ale postupují pomalu, neboť stále hrozí nebezpečí zřícení dalšího zdiva, uvedl web dánského rozhlasu DR.

Podle velitele kodaňských hasičů Jakoba Vedsteda Andersena se v noci na sobotu v části budovy znovu rozhořel oheň, podařilo se jej ale rychle dostat pod kontrolu.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Ukrajina je blíž americké pomoci. Dolní komora Kongresu schválila balík za skoro 1,5 bilionu korun

  2. Z kodaňské burzy, kterou zachvátil požár, se podařilo zachránit 99 procent uměleckých artefaktů

  3. Rallye Šumava ovlivnila tragická událost. Po nehodě zemřela navigátorka, pořadatelé soutěž ukončili

  4. Čeští hokejisté zvládli proti Rakousku i druhý zápas. Výhru 3:2 zařídil dvougólový střelec Rychlovský

  5. Gólové hody na Letné, Sparta porazila Ostravu 4:3. Bohemians i v oslabení uhráli bod v Karviné

  6. Vyrábí dudy a potřebuje k tomu kravské rohy. ‚Fungují jako reproduktory, krávy je dnes ale nemají,‘ říká

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme