Dřívější léčba, nebo víc zbytečně vyděšených pacientů? Umělá inteligence nastupuje i v medicíně

před 1 měsíc 72

První nemocnice v Česku testují pomůcky využívající umělou inteligenci, od kterých si slibují zjednodušení práce. Třeba tím, že jim poslouží jako druhé oko během vyšetření.

Například v šumperské nemocnici už v rámci pilotního projektu čte všechny rentgenové snímky hrudníku spolu s lékařem i umělá inteligence.

„Systém funguje v naší nemocnici na hodnocení všech rentgenových snímků plic, umí zhodnotit sedm základních patologií. Používáme to denně při běžném popisování, hlavně mladí, neatestovaní kolegové, kteří se na těchto snímcích také učí,“ potvrdil Deníku N Jiří Gerold, primář radiologického oddělení nemocnice Šumperk. Používaný systém Carebot je jedním z modelů, který umí číst snímky v krátkém čase.

Výrobci softwarů se teď předhánějí v tom, kdo vyvine další „chytré mašinky“, které by slíbily rychlejší a spolehlivější vyšetření na mamografu, rentgenu, při kolonoskopii nebo u kardiologa.

Vývojáři těchto aplikací přitom poukazují na to, že když dnes odcházíte z preventivní prohlídky s dobrou zprávou, vůbec to dobrá zpráva být nemusí.

Mašinka pípne a lékař zpozorní

Například při kolonoskopii. „Pokud dnes absolvujete

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek