Za růstem bitcoinu stojí fondy v USA. Poptávka drasticky převyšuje nabídku, uvedl expert

před 2 týdny 35

Jen za letošní rok bitcoin cenově posílil o více než 60 procent. Po více než dvou letech tak mají kryptoměnoví fanoušci znovu žně. Odborníci přitom očekávali, že bitcoin začne výrazněji růst až na konci letošního roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pořad Byznys mapoval trh s drahými kovy. Expert popsal nervozitu obchodníků s měnami

„Důvod, proč bitcoin zažívá spanilou jízdu, je ten, že na amerických trzích byl uveden spotový ETF fond, do kterého plyne 200 až 500 milionů dolarů denně. Ze strany institucí existovala poptávka již delší dobu, ale neměly možnost do bitcoinu investovat, protože ze zákonných důvodů nemohly držet bitcoin napřímo. Spotový ETF fond proto umožnil institucím expozici do bitcoinu,“ popsal Roman Valihrach, kryptoměnový odborník a spoluzakladatel české burzy Coinmate.

„Existuje úzus, který říká, že penzijní a investiční fondy chtějí mít asi tři procenta kapitálu v bitcoinu. V poměru k akciím nebo zlatu to není tolik, ale v kontextu bitcoinu je to zásadní,“ upozornil.

Bitcoin je decentralizovaná kryptoměna, jejíž síť běží na předem známém algoritmu. Ten určuje, že se denní příliv bitcoinů každé čtyři roky zmenší a dojde k takzvanému půlení. A další půlení je na programu už v polovině dubna. Přitom už nyní je denní poptávka po bitcoinech v řádu tisíců, což dalece převyšuje produkci.

„Bitcoinů se denně vytěží jen 900. Navíc 19. dubna přijde půlení a denní produkce bude 450 mincí, takže ten tlak ještě vzroste. Cena bitcoinu se vyvíjí ve čtyřletých cyklech, což je dáno mimo jiné tím půlením. Vždy to bylo tak, že cenová maxima bitcoin atakoval v posledním roce, ale teď roste dříve, jsme o 12 měsíců napřed,“ řekl Valihrach.

Navzdory rekordní ceně ale zájem médií a investorů stále ještě není tak velký jako při minulých cyklech. „Na burzách je zvýšený pohyb, ale zdaleka to ještě nejsou maxima, při kterých jsou objemy často 50krát větší oproti běžnému dni,“ uzavřel odborník.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů. Pořad sledujte každou středu ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Přečtěte celý článek