Šéf zpravodajské služby izraelské armády Aharon Haliva v pondělí podal rezignaci. S odkazem na prohlášení armády to uvedly agentury AP a AFP. Haliva už krátce po teroristickém útoku ze 7. října přijal odpovědnost za to, že mu nedokázal zabránit. Vedení armády rezignaci přijalo, z funkce Haliva odejde, až bude jmenován jeho nástupce.

Tel Aviv 10:25 22. dubna 2024

Během víkendu se v Izraeli konaly protivládní protesty. Spojené jsou i se zoufalstvím rodin rukojmích, které Hamás drží v pásmu Gazy. Jejich příbuzní a blízcí žádají dohodu s Hamásem za každou cenu

Protivládní protesty spojené se zoufalstvím rodin rukojmích, které Hamás drží v pásmu Gazy. Jejich příbuzní a blízcí žádají dohodu s Hamásem za každou cenu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Podle agentury AP je prvním vysokým představitelem, který odchází kvůli selhání izraelských služeb a úřadů v souvislosti s loňským útokem ozbrojenců z hnutí Hamás.

Izrael půl roku vyhrává v Pásmu Gazy bitvy. Hrozí ale, že celou válku prohraje

Číst článek

Podle prohlášení armády vyvodil Haliva svou „velitelskou odpovědnost“ v souvislosti s útokem ze 7. října, při kterém podle izraelských úřadů zemřelo na 1200 lidí a 250 dalších bylo zavlečeno do Pásma Gazy.

Izraelský tisk citoval deset dnů po útoku z dopisu, který Haliva rozeslal vojákům. V něm generál uvedl, že za útok palestinského hnutí Hamás a jeho spojenců na izraelské území v okolí Pásma Gazy může selhání tajných služeb. „Nezvládli jsme úkol; za toto selhání jsem plně odpovědný,“ stálo v dopise.

Odchod náčelníka armádní zpravodajské služby by mohl otevřít dveře k dalším rezignacím mezi představiteli izraelského bezpečnostního aparátu v souvislosti s loňským teroristickým útokem, uvádí agentura AP.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. ONLINE: Odvolací soud projednává obžalobu Dominika Feriho. Na vstupenky k jednání se čekala fronta

  2. Obě jedničky konferencí zahájily play off NBA výhrou. Boston přejel Miami, Oklahoma porazila New Orleans

  3. ONLINE: USA finálně schválí zbrojní pomoc Ukrajině tento týden. Část dodávek získá Kyjev v řádu dnů

  4. Zadina se pustil do hokejového experta Antoše. ‚Má vliv na působení rozhodčích,‘ kritizuje trenér Pardubic

  5. Útočníci najeli autem do skupiny lidí v Jeruzalémě. Nejméně dva zranění byli převezeni do nemocnice

  6. Za selhání ze 7. října jsem plně zodpovědný, napsal šéf zpravodajské služby v Izraeli a odstoupil

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme