Začátek týdne bude téměř tropický, ve středu teploty klesnou i o víc než 10 stupňů

před 3 týdny 14

Studio 6: Jaké bude počasí? (8. 4. 2024) (zdroj: ČT24)

Po velmi teplém začátku týdne, kdy se denní maxima budou blížit 30 stupňům Celsia, se v Česku z úterý na středu výrazně ochladí. Přechod studené fronty srazí teploty i o víc než deset stupňů a v noci na čtvrtek se mohou místy objevit přízemní mrazíky. O víkendu se denní teploty vrátí nad 20 stupňů Celsia, uvádí předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pondělí bude, stejně jako závěr minulého týdne, velmi teplý. Nejvyšší denní teploty budou mezi 22 a 26 stupni Celsia, v Čechách se dostanou na 28 stupňů Celsia. V různých částech republiky se ale čekají velké rozdíly. „Nejchladněji je na západě Čech, tam jsou teploty i pod deseti stupni Celsia,“ zmínila v pondělí ráno meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

Velmi teplé bude podle meteorologů ještě úterý, kdy ale začne od západu přibývat oblačnost, která přinese přeháňky či bouřky. V úterý během rána a dopoledne se také očekává v ovzduší nejvyšší koncentrace písečného prachu ze Sahary za týden.

Středa už bude oblačná, místy s deštěm či přeháňkami, zpočátku i bouřkami. Denní maxima budou jen mezi 11 a 15 stupni Celsia. V noci na čtvrtek mohou teploty u země klesnout místy pod nulu.

Ve druhé polovině týdne ubyde deště, obloha bude polojasná a postupně se bude oteplovat. O víkendu by se tak teploty přes den mohly dostat nad 20 stupňů Celsia. Na začátku příštího týdne se ale podle týdenní předpovědi opět ochladí.

Zřejmě se nezopakuje vývoj, kdy v závěru minulého týdne padaly teplotní rekordy. V neděli se odpolední maxima na některých stanicích dostala nad 30 stupňů Celsia a Česko zažilo letošní první tropický den. Padl rekord z roku 1934, kdy byl první tropický den zaznamenán 17. dubna, tedy o deset dní později než letos.

Přečtěte celý článek