Záchrana pro Kyjev? Americká sněmovna schválila pomoc Ukrajině za 61 miliard dolarů

před 1 týden 29

Poté, co oba zákony projdou Senátem, by je měl urychleně podepsat prezident USA Joe Biden. Šéf Bílého domu apeloval na kongresmany, aby pomoci pro Ukrajinu i Izrael dali zelenou. V případě podpory Kyjeva do poslední chvíle nebylo jisté, zda návrh projde. Stále více západních zemí, včetně Česka, upozorňovalo, že Ukrajina by bez americké podpory nemusela v příštích měsících ustát očekávanou ruskou ofenzivu.

Ukrajinci si rozhodnutí amerických zákonodárců očividně velmi váží. „Jsem vděčný Sněmovně reprezentantů USA, oběma stranám a předsedovi Miku Johnsonovi za rozhodnutí, které udržuje historii na správné straně. Spravedlivý mír a bezpečí lze dosáhnout pouze silou. Děkuji, Ameriko,“ vzkázal na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj americká pomoc zabrání rozšiřování války a zachrání tisíce lidských životů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina je v úzkých, hrozí jí průlom obrany. Washington Post vyjmenoval tři hlavní problémy

Spojené státy jsou největším zahraničním vojenským podporovatelem Kyjeva. Pomoc však v posledních měsících vázla kvůli vnitropolitickým sporům v Kongresu. Moskva reagovala podle očekávání. Kreml uvedl, že schválení vojenské pomoci prý jen zabije ještě více Ukrajinců kvůli kyjevskému režimu.

V případě Izraele návrh počítá s podporou ve výši 26 miliard dolarů (asi 625 miliard korun) na podporu „jeho úsilí ubránit se Íránu a jeho spojencům a na posílení vojenských operací USA v reakci na nedávné útoky“, stojí ve shrnutí návrhu. Částka zahrnuje také 9,2 miliardy na humanitární pomoc.

Přečtěte celý článek