Detaily útoku medvěda v Tatrách: Obětí je mladá žena. Šelmu musel zahnat policista střelbou

před 1 měsíc 40

Běloruský pár napadl medvěd na túře v Demänovské dolině v okrese Liptovský Mikuláš v pátek večer. Zatímco muž vyvázl bez větších zranění, žena řádění šelmy nepřežila, informovala slovenská policie. Spadla zřejmě při útěku před zvířetem z výšky zhruba 150 metrů. Předběžnou příčinou smrti je podle ohledávajícího lékaře selhání centrální nervové soustavy. TASR o tom informovala žilinská krajská policejní mluvčí Zuzana Šefčíková.

ČTĚTE TAKÉ: Smrtelný útok medvěda na Slovensku. Naháněl dvojici turistů, žena jeho řádění nepřežila

V sobotu ráno se k tragédii vyjádřilo i slovenské ministerstvo životního prostředí. To tvrdí, že k nehodě došlo v oblasti Repiská. Jde převážně o skalnatý terén s jeskyněmi a skalními převisy. „Okolnosti tragické události vyšetřuje policie. O dalších krocích budeme transparentně informovat. Pokud se ukáže, že šlo o přímý útok medvěda, tak to tak také označíme. Nebude se nic ututlávat,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Filip Kuffa.

Podle horské služby se dvojice vydala v pátek večer na túru na horu Siná. Vyšla z obce Lazisku, odkud však není možné na Sinou po oficiální turistické trase vystoupat, upozornil deník SME. V lese pak došlo ke střetu s medvědem. Napadený muž horské službě vypověděl, že medvěd ženu pronásledoval. Nemohl jí prý pomoci, protože se mu ztratila z dohledu.

Muž okamžitě přivolal pomoc. Na místo dorazili záchranáři a policisté se psem, drony a termovizí. Do terénu byl vyslán také zásahový tým, který se specializuje na medvědy hnědé. „Po krátké době služební pes označil místo pod skalním prahem, kde se po pádu ze strmého terénu nacházela žena pronásledovaná medvědem, bohužel bez známek života,“ uvedli horští záchranáři. Dodali, že medvěd byl stále v jejich blízkosti, ale s pomocí služebního psa, křiku a varovného výstřelu policisty se jim ho podařilo zahnat.

Následně se policistům podařilo vypátrat i muže. Ten podle deníku SME uvízl nad skalním prahem. Záchranáři ho převezli do budovy Horské služby na Lúčkách v Demänovské dolině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidič na Slovensku srazil mladého medvěda. Z místa ujel a zvíře nechal trpět

Přečtěte celý článek