‚Nesestřelit ruskou raketu nad Polskem byla chyba.‘ Moskva potřebuje jasnou reakci na svou provokaci

před 3 týdny 27

Nejen v Polsku panuje debata, jestli by členské země NATO měly sestřelovat ruské rakety. Tahle otázka nastala po incidentu s ruskou střelou, která v druhé polovině března narušila polský vzdušný prostor. Podle některých expertů dokonce Polsko udělalo chybu, když raketu nesestřelilo. Rusko podle nich potřebuje jasný signál, že po provokaci bude následovat reakce.

Od stálé zpravodajky Varšava 20:44 3. dubna 2024

Vlajka NATO

Vlajka NATO | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Při mohutném ostřelování Ukrajiny 24. března překonala jedna z vystřelených ruských raket hranice a vlétla ve výšce asi 400 metrů do polského vzdušného prostoru.

Poslechněte si rozhovor o debatě, zda by NATO mělo sestřelovat ruské rakety

Raketa letěla zhruba dva kilometry, než se otočila a zase vylétla z polského území. V Polsku se tak zdržela jen několik desítek sekund.

Podle ministra národní obrany Władysława Kosiniak-Kamysze by polská obrana raketu vypálenou ruským letectvem sestřelila, pokud by mířila na polský cíl. Obrana ale prý střelu celou dobu sledovala na radarech, znala trajektorii a věděla, že raketa vzdušný prostor země opět opustí.

Nicméně polské stíhačky do vzduchu vzlétly, ještě než raketa narušila polský vzdušný prostor. Reagovaly tím na masivní útok na Ukrajinu. Vzlétly preventivně.

Podle operačního velitele polských ozbrojených sil Macieje Klisze Polsko a polská armáda nadále jednají v právním rámci času míru a ne války. Proto musí každý, kdo má právo dát povel k sestřelení jakéhokoliv cizího objektu, situaci analyzovat a třeba i zvažovat, kam by dopadly případné trosky rakety bezpilotního letounu nebo i řízeného letounu, který by narušil vzdušný prostor.

NATO zvažuje sestřelování ruských raket u svých hranic, řekl polský diplomat. Má i další scénáře

Číst článek

Protože i střepiny nebo trosky můžou znamenat ohrožení obyvatel oblasti. Může to spadnout třeba na obytné čtvrti, na školu, nemocnici, na silnici. Stejně tak musí přemýšlet i vykonavatel rozkazu.

‚Nebyla to náhoda‘

Navzdory tomu se teď nejenom v Polsku, ale už i v dalších členských zemích NATO diskutuje o nutnosti sestřelovat nepřátelské rakety.

Podle bývalého vrchního velitele amerických pozemních sil v Evropě generála Bena Hodgese bude Rusko dál testovat, kam až může zajít. V rozhovoru pro televizi Polsat News řekl, že nevěří, že vlet ruské rakety do polského vzdušného prostoru byla náhoda.

Členské země NATO, které mají zkušenost s ruskou provokací, mají podle něj ukázat, že jsou připravené na válku a že nebudou tolerovat nebezpečné zbraně narušující vzdušný prostor.

Podle Hodgese je nutná iniciativa na straně východního křídla NATO, kam Polsko i Česká republika spadají.

BREAKING:

A Russian cruise missile has violated Polish airspace

It entered Poland near Oserdów & stayed over Poland for 40 sec. before turning south & hitting a target in Lviv

Russian missiles & drones have previously violated Polish & Romanian airspace

When will NATO react? pic.twitter.com/TmKUEONTlK

— Visegrád 24 (@visegrad24) March 24, 2024

S tím souhlasí i bývalý šéf estonské zahraniční rozvědky Reiner Saks který řekl, že Rusko by v takových případech, kdy provokuje nebo jeho rakety narušují vzdušný prostor jiných zemí, mělo dostat jasný signál.

Nesestřelení rakety potom označil za chybu, protože tím Moskva může získat pocit, že její jednání nebude mít následky. Sestřelení rakety by členské země měly používat jako odstrašující úkon.

Kateřina Havlíková, ank

Přečtěte celý článek